DR. KATONA BÉLA

Full text search

DR. KATONA BÉLA
DR. KATONA BÉLA (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, nem véletlen, hogy itt a vitát lezáró hozzászólások mindegyike azzal kezdődik, hogy megköszöni az MDF-nek, hogy kezdeményezte ezt a vitanapot. Nemcsak a kezdeményezést szeretném megköszönni, hanem azt is, hogy már 13 éve itt ülök a parlamentben, és az egyik leghatékonyabb és legjobb vitanap volt a mai, ahol a hozzászólók döntő többsége valóban a saját szerepe szerint a legjobbat próbálta nyújtani.
Hiszen szó sincs arról, amit Medgyasszay László mondott, hogy bárki el akarná venni az ellenzéktől a jogait. Sőt, mi az első pillanattól kezdve azt mondtuk, hogy nálunk nem működik ellenzék nélkül a parlament. És valóban, az ellenzéki hozzászólók többsége nagyon jól töltötte be azt a hivatást, amit egy normális parlamentben az ellenzéki képviselők gyakorolnak, hogy fölhívják a figyelmet a problémákra, és tegyenek olyan javaslatot, amelyet nyilvánvalóan a hatalomban lévőknek kell megvizsgálni, és el kell dönteni, hogy melyek azok, amelyekkel ők is egyetértenek és megvalósítják.
Azt hiszem, hogy a vitanap végére közösen megállapíthattuk, hogy a koppenhágai tárgyalás nem csatavesztés volt. A koppenhágai tárgyalás és a szerződéskötés egy lehetőség az ország számára, ezen belül egy lehetőség a mezőgazdasági termelők és a magyar falu számára. És mostantól kezdve rajtunk, valamennyiünkön múlik, hogy ezeket a lehetőségeket ki tudjuk-e használni a következő időszakban.
Nekünk közösen kell megállapodni abban, hogy mik a tennivalók a csatlakozás előtt, és tudnunk kell, hogy a csatlakozás után is még nagyon sok feladatot meg kell oldanunk. Nekünk pontosan tudni kell azt, hogy mi az, amit azért kell megtennünk a magyar mezőgazdaságban, mert aláírtuk a csatlakozási szerződést, és mi az, amit enélkül is meg kéne tenni, amire például Gráf József utalt hozzászólásában.
Tudnunk kell, hogy mi a teendőnk ott, ahol kvóták vannak meg referenciahozamok, és mi a teendőnk ott, ahol az Európai Unión belül szabad verseny van, és egészen más feltételek között kell a magyar termelőknek is versenyezni. És természetesen, több hozzászóló mondta, és azt hiszem, ez nagyon fontos, hogy nem elégedhetünk meg a terület alapú támogatások megkapásával, hanem az ország és a mezőgazdaság sorsát az fogja eldönteni, hogy a pályázaton elnyerhető támogatásokból mennyi tudunk megszerezni a magyar mezőgazdaság fejlődése érdekében.
Természetesen azt is pontosan tudnunk kell, hogy mi az, ami a kormány tennivalója, és mit kell maguknak a gazdáknak tenni, és hogyan tudjuk mi a magyar gazdákat fölkészíteni arra, hogy ebben a következő versenyben sikeresen szerepeljenek.
Azt hiszem, hogy az az ellenzék és a kormány közös felelőssége, hogy a problémákat föltárja, és javaslatokat tegyen a megoldásra. A mindenkori kormány felelőssége, hogy ezeket meg is valósítsa. Mi vállaljuk ezt a felelősséget, és nekünk meggyőződésünk, hogy a csatlakozás a magyar falu és a magyar mezőgazdasági termelők számára a biztos jövőt fogja jelenteni. (Taps.)
(13.10)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť