DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS

Full text search

DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS
DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon köszönöm Font Sándornak, hogy élénkíti a vitát, mert a tavaszi munkával elfoglalt paraszt polgártársaink kezdték volna már magukat unni, ha némelyikük mégis otthon maradt, hogy ezt a vitát nézze.
Két dolog kapcsán szeretnék megjegyzést tenni: az egyik az, én éppen akkor jártam az osztrák parlamentben, amikor az uniós csatlakozási vita folyt, repültek a dossziék, sőt a tintatartók is; a magyar parlamenthez képest nagyon heves vita volt, az elnök búsan üldögélt fönt, és nem tudott már rendet tartani. Haiderék ordítozással akkor kezdtek feljönni, ugyanis az osztrák mezőgazdaság egészen más helyzetben volt, magas élelmiszerárak voltak, amelyek csökkentek az uniós belépés következtében, Ausztriában pedig nagyon magas volt az agrártámogatás, helyenként lejjebb kellett vinni, mint az Unióban az szokásos volt. Tehát egészen más helyzet volt az osztrák sógoroknál, már csak azért is, mert '55-ben kijöttek az oroszok az ország egyik feléből, a másik felében ott sem voltak.
A másik, amit szeretnék mondani, hogy a gazdákkal kapcsolatban itt azért meg kell jegyezni néhány dolgot: az országban egyetlen bejegyzett tész van, Mórakerten, amelyik akkor jött létre, amikor én voltam ott az egyéni képviselő, Horn Gyula volt a miniszterelnök és Lakos László a miniszter. Ezek az utóbbi időben már megszaporodtak, de a tavalyi év közepéig egyetlenegy bejegyzett tész volt, a mórahalmi, amelyik a Horn-kormány ideje alatt jött létre. Az elmúlt négy évben, a Torgyán-Orbán-agrárkormányzás idején egyetlenegy bejegyzett tész sem jött létre. Önök elmulasztották azt az esélyt, hogy a polgárosodni vágyó gazdák szövetkezését segítsék, helyette voltaképpen egy nagyon kusza helyzet volt. Igaz, hogy a választások előtt fél évvel észrevették, hogy családi gazdák is vannak a világon, és jobb később, mint soha alapon ezt mi támogatni tudjuk.
A gazdakörökről pedig én az önök helyében nem beszélnék: a saját kormányzásuk négy éve alatt önök odáig nem jutottak el, hogy a gazdaköröknek székházat adjanak, és partnernek tekintsék őket. Az utolsó pillanatban észrevették őket, a választások előtt három hónappal, és reméljük, most a karcagi (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) gazdakongresszuson új utat vettek. Én ezért azt mondanám, hogy ezt a felelősséget önök is viselik, hiszen pontosan önöknek kellett volna a négy év alatt ezt a gazdatársadalmat támogatni, és most, ellenzékben vették észre, hogy ez milyen fontos kérdés. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť