DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Az ebtenyésztés területén a tisztázatlan kérdések közel tíz éve napirenden vannak. A nyilvántartások szerint valóban nagyon magas a kereskedelmi céllal külföldre szállított kutyák száma. A kiszállítások célja, a kutyák további sorsa nem ismert, nem szívesen feltételezem, hogy étkezési célra szállítják őket. Higgyük azt, hogy hűséges társnak viszik ki az országból!
Egyébként az exportszámokat az állat-egészségügyi határállomások nyilvántartása mutatja. Az elmúlt évben 65 ezer kutya hagyta el az országot. Ezek főként Olaszországba, Spanyolországba és Görögországba kerültek ki. De ezekben az országokban nincs hagyománya a kutyahús fogyasztásának. A Távol-Keletre az idei esztendőben 238 fiatal kutyát szállítottak ki, amelyek sorsa szintén ismeretlen, tehát arról nem beszélhetünk, hogy kamionszámra viszik ki a kutyákat.
Azonban el kell mondani, hogy a szállításokhoz ma még külön szakmai engedélyre nincs szükség. Amennyiben a hatályos állat-egészségügyi és állatvédelmi, valamint a határátlépésekhez szükséges okmányokat kitöltik, és előírásokat betartják, a hatóságoknak nincs lehetőségük megakadályozni az exportszállításokat. A kutya exportszállítmányok etikai megítélése pedig, úgy gondolom, a kutyástársadalom elsődleges felelőssége, különös tekintettel arra, hogy ők szolgáltatják ehhez az alapanyagot.
A '90-es évek elején indult a probléma, amikor a Legfőbb Ügyészség felhívására kellett jogszabályt alkotni. A minisztérium az állattenyésztésről szóló törvényben ezeket a jogszabályokat kiadta, de hajlandók vagyunk a további szigorításra, amennyiben a tények erre kényszerítenek bennünket.
Kérem válaszom elfogadását.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť