FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Valószínű, hogy emlékezetes lesz az a bizottsági ülés, amiről itt az ügyrendi bizottságnak is állást kellett foglalnia. Hiszen az ominózus kérdés mellett olyan apróságok is történtek, hogy például a kormánypárti többség a költségvetés vitájakor a pénzügyi bizottságban mint első helyen kijelölt bizottságban, frakciónként kettő percre korlátozta a hozzászólási lehetőséget. Ilyen még egyébként eddig - megpróbáltunk utánajárni - nem történt, de ez mellékese volt az aznap esti történteknek.
A történések lényege akörül csúcsosodott ki, hogy a kormány hogyan nyújthatta be a költségvetéshez benyújtott módosító indítványok kapcsán a kormány által támogatott indítványok sorszámát, miközben még a költségvetési bizottság mint főbizottság - első helyen kijelölt főbizottságról van szó, mellesleg különleges státusa is van ilyenkor a költségvetési bizottságnak - egyfolytában ülésezett, sőt éjfél előtt néhány perccel még el sem kezdte a kapcsolódó módosító indítványok megvitatását.
Ekkor egy érdekes dolog történt, ugyanis Veres János képviselőtársunk, magához kérve a szót, a következőt nyilatkozta - idézem -: “Ezért teljesen nyilvánvalóan nekem, kormánypárti képviselőnek volt a felelősségem, hogy a kormány álláspontját jól hallható és rögzíthető módon, 23 óra 59 percig a jegyzőkönyvben rögzítésre kerülhető formában bejelentsem a bizottsági ülésen.” Ez volt az a pillanat, amikor többünk megkérdezte, így például Mádi László képviselőtársam, hogy mi az a funkció, amivel őt a kormány felhatalmazta és ellátta, mármint talán kormányszóvivő-e ez esetben Veres János képviselőtársunk, mert erről mi nem tudunk. Ugyan történt egy fontos nyilatkozat is Mádi László részéről, hogy amennyiben majd, ha netán kormányzati funkcióba lép képviselőtársunk, Veres János, akkor ehhez majd külön gratulálni fogunk. De ekkor még ez nem történt meg, Mádi László bölcsen látta előre, hogy ez megtörténhet (Közbeszólás az ellenzék soraiból.), hiszen jogtalanul ugyan, de az MSZP-nek kedvező helyzetet hozott létre, azaz (Közbeszólás a Fidesz soraiból.) a kormány helyett jelentette be azt, amit a kormánynak kellett volna, miközben a pénzügyi bizottság még folyamatosan ülésezett.
A kormány ott lévő képviselői nem tudták bemutatni a kormány által benyújtott módosító indítványokat. Ezért én 23 óra 50 perckor átmentem frakcióirodánkba, Herényi Károly képviselő úr frakcióirodájába, és valóban 23 óra 50 perces jelzéssel a kormány átküldte a módosító indítványok jegyzékét. Megjegyzem, Veres János képviselő úr ezt 23 óra 59 perckor jelenti be, hogy ő meg akkor tudta meg, hogy a kormány ezt bejelentette. Egyik sem volt igaz, a kormány úgy küldte át 23 óra 50 perckor a támogatott képviselői indítványok jegyzékét, hogy még a pénzügyi bizottság ugyanekkor ülésezett. Arról természetesen mit sem tudott a kormány, hogy hol tart a pénzügyi bizottság, és arról sem tudott sem Veres János képviselő úr, sem a kormány, hogy a pénzügyi bizottság mint első helyen kijelölt bizottság, hány módosító indítványt adhat még be.
Nagyon sokat egyébként benyújtott, amelyről a kormány értelemszerűen, úgy, ahogy Salamon László ezt indokolta, nem tudhatta, hogy melyik indítványt támogatja vagy nem támogatja, mert ezek az indítványok még nem születtek meg, pontosabban megszülettek, de a bizottság még nem tárgyalta őket. A kormány értelemszerűen csak akkor tudhat egy indítványról nyilatkozni, amikor az bekerült a pénzügyi bizottsághoz.
Ezért sajnálatos módon véleményünk szerint a kormány szabálytalanul járt el, és sajnálatos módon Veres János képviselő úr jogtalanul jelentette be - nem jelenthette be - azt a kormányzati álláspontot, ami abban az ülésteremben nem történt meg. A kormány jelen lévő képviselője mindvégig ott ült, de egyetlenegyszer sem jelentkezett szólásra, és minekutána az egész vita bőven éjfél után ért véget, akkor jelezte, hogy őnekik mi az álláspontjuk. De megjegyzem, ez nem lehetett kormányálláspont, mert a bizottsági ülésen a kormány köztisztviselő képviselőin keresztül képviselteti magát, legjobb esetben a kormány által megbízott képviselőnek, egy köztisztviselőnek az álláspontja lehetett volna esetleg, de még ezt az álláspontot sem közölte az ott jelen lévő főcsoportfőnök úr, illetve a Pénzügyminisztérium egyik helyettes államtitkára.
Ezért említettem, hogy ilyen helyzet a magyar parlament '90 óta tartó időszakában nem történt, és szerintünk precedens értékű lesz, főleg a parlamenti demokrácia helyreállítása tekintetében. Önök ezek szerint így próbálták meg ezt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), én attól tartok, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök úr nem erre gondolt, amikor a kormányprogramot benyújtotta a parlament elé.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť