DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Csiha Edit elnök asszony… (Közbeszólások az MSZP soraiból: Judit!) Bocsánat, Csiha Judit elnök asszony iménti… (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) Megvárom, amíg a kormánypártiak elcsendesednek. Iménti felszólalásában azt a kérdést tette fel, hogy vajon melyik Házszabályt kellett volna a kormánynak megsértenie; azt a szabályt, hogy be kell várni a bizottsági vitát, és csak utána lehet a támogatott sorról nyilatkozni, vagy pedig elmulasztotta volna-e a november 29-ei határidőt.
(18.30)
Figyeltek, képviselőtársaim? Az elnök asszony, ha nem is szó szerint idéztem a szavait, de egy kérdés feltevésével elismerte, hogy a kormány Házszabályt sértett azzal, hogy nem várta be a költségvetési vita végét. (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) Én köszönöm az elnök asszonynak ezt a ritka percet, hogy tárgyilagosságával hozzá tudja segíteni talán a kormánypártiakat is a döntéshez, hogy mégiscsak Házszabályt sértett a kormány, amikor a két házszabálysértés közül az egyiket választotta, azt, hogy nem várta be a vita végét, és anélkül nyújtotta be a támogatott sorról a nyilatkozatát.
De azért szeretnék érdemben is válaszolni az elnök asszony kérdésére. Tudniillik a kormány késedelme manőverezte magát a kormányt, hogy egy ilyen csapdába került, hogy valóban abba a helyzetbe került, hogy november 29-én már csak a Házszabály megsértésének a lehetősége marad számára. A megoldás az lett volna, tisztelt képviselőtársaim, hogy a költségvetési törvényt kellő időben kellett volna benyújtani, mert ez az Országgyűlés által meghozandó legfontosabb törvény. Tudjuk, hogy időigényes törvény, tudjuk, hogy egy olyan törvény, amelyet két szakaszban tárgyal a Ház, amelynek első szakaszában a fejezetekről szóló összegekről és főösszegekről kell dönteni, ennek a határideje november 30-a, majd ezt követi egy második szakasz, amikor a fejezeteken belüli kérdésekről kell az Országgyűlésnek döntést hoznia.
Ha ezt a javaslatot a kormány időben beterjeszti, ha ennek a törvényjavaslatnak a tárgyalását az Országgyűlés időben elkezdi, akkor kellő idő marad a bizottsági vitára, akkor nem hozhat, nincs indoka - mert egyébként természetesen ez körülményekre tekintet nélkül házszabályellenes volt -, nem hozhatott volna a költségvetési bizottság egy olyan kormánypárti többségi döntést, hogy két percekre korlátozza a vitát, nevetségessé téve, komolytalanná téve a költségvetés bizottsági tárgyalását, és akkor nem keletkezhetett volna olyan helyzet, hogy a kormány az ítéletét az ügyben még a per megindítása előtt meghozta volna.
Még egyszer kérem képviselőtársaimat, hogy ezt az elfogadhatatlan eljárást ne szentesítsék.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť