DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Erről az eseti állásfoglalásról Bacsó Péter nevezetes filmje, “A tanú” című film jut eszembe, melynek egyik jelenetében a koncepciós per már előre megírt ítélete akad az egyik szereplő kezébe, miközben a per még el sem kezdődött.
Nos, a költségvetési vitában a kormány már akkor kész elhatározást alakított ki azzal kapcsolatban, hogy mely módosító javaslatokat fogja támogatni, amikor a vita még egyes módosító javaslatokról meg sem kezdődött. Sőt, a kormány úgy közölte az általa támogatott módosító javaslatok körét, hogy utána még újabb javaslatok is születhettek, amikről a kormány még csak nem is tudhatott, de ezeket a támogatás lehetőségéből így eleve kizárta.
Mondhatom, tisztelt képviselőtársaim, ez aztán az elegáns jogállami megoldás! Mit üzen a kormánynak ez az eljárása, melyet az ügyrendi bizottság kormánypárti többsége minden lelkiismeret-furdalás nélkül szentesített? Azt üzeni a parlamentnek, hogy teljesen mindegy, hogy ti itt, tisztelt képviselő hölgyek és urak, az egyes javaslatokról mit gondoltok. Minket, a kormányt nem érdekel a parlamenti vita, nem érdekel a nép képviselőinek a véleménye. Tőlünk aztán akár meg sem kellene tartani a Házszabályban előírt vitákat, mi már régen eldöntöttük, hogy milyen változtatásokat vagyunk hajlandók elfogadni a költségvetési törvényben. És gondunk egy szál sem, mert az engedelmes kormánytöbbség szavazógépezetére bizton számíthatunk.
Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, engedjék el nekem azt az elkeserítően méltatlan feladatot, hogy hosszas jogi érvekkel magyarázzam ennek a helyzetnek a képtelenségét és a parlament működésével való összeegyeztethetetlenségét. A Házszabály egészéből és részrendelkezéseiből világosan következik a kormány által követett és az ügyrendi bizottság kormánypárti többsége által szentesített megoldás házszabály-ellenessége.
Csupán két jogi képtelenségre szeretném a kérdés kapcsán a figyelmüket felhívni. Az egyik, hogy miközben a Házszabály 106. § (3) bekezdése szerint a kormány által támogatott javaslatokról csomagban, együtt kell szavazni, addig a Házszabály 106. § (1) bekezdése értelmében szavazni csak azokról a módosító javaslatokról kell, melyek elnyerték a kijelölt bizottság jelen lévő tagjai egyharmadának támogatását.
Kérdezem: honnan tudja a kormány előre, hogy az általa támogatott módosító javaslatok milyen támogatást fognak kapni a kijelölt bizottságokban? Miért kellene a képviselőcsoportok vezetőinek a 106. § (3) bekezdésében foglalt jogvesztő, határidőhöz kötött, korlátozott számú külön szavazási kérelmét olyan javaslatokra vesztegetnie, melyekről később kiderül, hogy azokat nem is lehet szavazásra bocsátani.
(18.20)
Itt mellesleg a kisebbségi jogok csorbításáról van szó, tisztelt képviselőtársaim.
A másik, hogy a kijelölt országgyűlési bizottság maga is benyújtott módosító javaslatot, a képviselőkkel ellentétben, még a részletes vita lezárása után is. Ilyen bizottsági módosító javaslatok gyakran születnek, gyakorlatilag a kijelölt bizottsági vita befejezéséig.
Kérdezem, hogyan tudja a kormány mérlegelni a még meg sem született bizottsági módosító indítványnak az általa támogatott többi javaslattal történő együttszavaztatását. Nem részletezem tovább. Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy ne vegyék magukra ezen ügyrendi döntés megerősítésének szégyenfoltját.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban. - Szórványos taps az MDF soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť