DOMOKOS LÁSZLÓ

Full text search

DOMOKOS LÁSZLÓ
DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Türelmet kérek, látom, mosolygó, jókedvű MSZP-s és SZDSZ-es képviselőtársaimtól. De csak, hogy nyugalom legyen: mégis egy fontos, első helyen kijelölt költségvetési bizottságban azon témának a vitája volt, amely az egész évet meghatározó költségvetési sorokról szólt. Bizony, ez a pillanat akkor történt, amikor még 350 módosító javaslat volt a bizottság asztalán, és ekkor volt az, amikor még a bizottság ellenzéki oldaláról kezdeményezett bizottsági módosító javaslatok megtárgyalását csak éppen, hogy elkezdtük.
Csak emlékeztetőül mondom: az első, a játszóterek külön támogatásáról szóló témakör vitája közepén egy ügyrendi jellegű vita kerekedett, amelynek keretében ezen egy módosító javaslathoz kapcsolódóan Veres alelnök úr bejelentette, hogy ő már megtekintette az összes módosítót, a kormány is megtekintette az összes módosítót, és ő a kormány nevében akkor még egyébként nem államtitkárként, hanem alelnökként bejelentette, hogy nem kíván semmilyen további támogatást nyújtani ezekhez a módosító javaslatokhoz. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Diktatúra!) Ekkor idéztük föl azt a Medgyessy Péter-féle gondolatot - elnök úr tette ezt meg -, hogy: vállalom, kormányom helyreállítja a parlament morális működését.
Azt gondolom, hogy ez egy nagyon rossz precedens volt, amikor a legfontosabb törvény, amelyet egy bizottság tárgyalhat, a következő év pénzügyi lehetőségeit és kereteit meghatározó törvény esetében csak azért, hogy a kormány úgymond november végéig elérje azt a határidőt, amit kitűzött magának, de nem teremtette meg a szakmai feltételeit, annak érdekében a demokrácia intézményrendszerében szokásos Házszabályt is félredobva vezettette le az ülést, és utána már egy egyébként eléggé rossz és használhatatlan költségvetési törvény van előttünk, amelyről azt gondolom, majd mint államtitkár lesz kénytelen néhány hónap múlva szólni (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szégyelljék magukat!), tisztelt államtitkár úr, hogy bizony módosítani kell ezt, felül kell vizsgálni ezt. Azt gondolom, ez olyan áldozat, amely messze túlmutat egyszerűen csak egy költségvetési vitán. Arról szól, hogy a demokrácia alapvető intézményrendszerében, a parlamentben folyó szabályok megszegése érdekében is végigviszi az akaratát az MSZP-SZDSZ-koalíció.
Javasoljuk, hogy ne tegye ezt, még akkor sem, ha úgy érzi, hogy igaza van, hanem tartsák be a szakmailag előkészített folyamatot, és akkor nem keletkezhet ilyen vita. Ezért javasoljuk az indítvány elfogadását.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť