VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Öt? Köszönöm. Akkor öt percben szeretném az álláspontomat elmondani, bár meg kell jegyeznem, hogy Salamon László képviselőtársam korrektül ismertette a bizottsági ülésen történteket. Mégis nem árt azért röviden felidézni, hogy mi is történt az ominózus bizottsági ülésen.
Januárban az árfolyam-politikai események után a bizottság egy rendkívüli ülést tartott, amelyre meghívta a jegybank elnökét és a pénzügyminisztert. A bizottsági ülésen egyetlenegy napirendi pont szerepelt: a két meghívott meghallgatása. Ez az egy napirendi pont volt, és a bizottsági ülés elején föl is tettük a kérdést, hogy van-e még bárkinek bármilyen észrevétele a napirendi kérdésekhez. Senkinek nem volt ilyen, így kezdtük meg tehát a bizottsági ülésünket. Azt kell mondanom, hogy maga a bizottsági ülés egyébként teljesen korrekt, inkább szakmai, mint politikai jellegű ülés volt, a bizottság tagjai kérdeztek, a két érintett helyettesítő személy pedig ezekre a kérdésekre válaszolt.
Amikor a napirendi pont végére értünk, és az ülés gyakorlatilag ezzel véget ért, a bizottság alelnöke lenyúlt a táskájába, a táskájából előhúzott egy indítványt, és azt javasolta, hogy úgymond, bizottsági tájékoztatóként a bizottság fogadjon el egy ilyen tájékoztatót. Most ne menjünk bele abba a vitába, hogy a tartalma milyen volt ennek a tájékoztatónak, nyilván ki lehet találni: erősen politikai indíttatású volt, és a jegybank elnökére, valamint a jegybank tevékenységére vonatkozóan javasolt igen pejoratív tartalmú tájékoztatót elfogadni. Azt gondolom, ez azokat minősíti, akik ezt a javaslatot megtették. Ez egyébként aztán kikerült a sajtóba, tehát a képviselőtársaim számára is megismerhető volt.
Vita alakult ki viszont arról, hogy ez a tájékoztató részét képezi-e a napirendnek vagy nem képezi részét. Nos, ebben a kérdésben hosszas vita indult el a bizottság ülésén, amelyben jómagam is azt javasoltam, hogy tekintettel a szokatlan helyzetre, forduljunk az ügyrendi bizottsághoz, és a bizottság majd döntse el, hogy ebben a kérdésben vajon ez napirendi pont részét képezheti-e vagy sem. Megjegyzem egyébként, ezzel az álláspontommal nem voltam egyedül a bizottság ülésén, ezt kormánypárti bizottsági tag is meg tudta erősíteni. Nos, ezzel zártam le a bizottság ülését, és megjegyzem, elismerem, lehet, hogy nem volt pontosan házszabályszerű, bár megjegyzem, nehezítette az elnök dolgát az a tény, hogy olyan hangulat alakult ki a bizottság ülésén és olyan zaj, amelyben a bizottság elnöke nem tudta már a hozzá szóban beérkező javaslatokat teljesen értelmezni.
Azt gondolom, hogy házszabályszerűen jártam el, hiszen még egyszer mondom, a bizottsági ülés a napirendi pont megtárgyalásával véget ért, és az elnöknek lehetősége volt arra, hogy ezt a lépést megtegye. Az ügyrendi bizottság másként kívánt állást foglalni; azt gondolom, hogy ezt nem kívánom itt minősíteni. Mégis, amit itt minősítünk, és amiről az ügyrendi bizottság most döntött, az az alelnök magatartása.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt tizenhárom évben olyan nem fordult elő ebben a Házban, még bizottsági üléseken sem, hogy egy bizottsági elnök berekesztette az ülést, és ezt követően valaki kitalálta, hogy akkor most folytassuk a bizottság ülését. Nem voltak a bizottság tagjai értesítve az újbóli bizottsági ülés összehívásáról, az alelnök pedig nem kapott arra felhatalmazást, hogy ő a bizottság ülését ilyen tekintetben folytassa, tekintettel arra, hogy a Házszabály kimondja, hogy az elnök tartós akadályoztatása esetén kerülhetett volna erre sor.
Én teljes egészében megértem, hogy az ügyrendi bizottság tagjai megpróbálják a szintén kormánypárti bizottsági alelnök magatartását utólag házszabályszerűnek elfogadtatni, de arra kérem önöket, hogy ezt ne tegyék. Egy picit játsszunk el a gondolattal!
Gondoljunk abba a helyzetbe bele, hogy mondjuk, a parlament elnök asszonya, Szili Katalin házelnök asszony berekeszti a parlament ülését, majd ezek után valaki a parlamenti üléssorokból felszalad oda a pulpitusra, és azt mondja, hogy folytassuk ezt az ülést, és a parlament ülése folytatódik. (Folyamatos zaj.) Nos, ez egész egyszerűen nonszensz.
Arra kérem tehát a tisztelt Házat és a tisztelt képviselőtársaimat, hogy az ügyrendi bizottságnak ezt a téves és nem házszabályszerű döntését utasítsuk el.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť