VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Vojnik Mária képviselőtársam ihletett hozzászólásra. A költségvetési bizottság ma tárgyalta ezt a törvényjavaslatot, és jól tette, hogy tárgyalta. Azt a népi bölcsességet tudom a képviselő asszony számára felidézni, amely úgy szól, hogy nem biztos, hogy tudok tojást tojni, de attól még meg tudom ítélni, hogy egy tükörtojás jó-e vagy rossz. (Derültség az ellenzéki oldalon.) Ebből a szempontból tehát, ha laikus politikusok is vagyunk, valamilyen véleményünk arról a törvényről, amit a kormány az asztalunkra tett, lehet.
Nem hiszem, hogy nekünk olyan szakmai vitát kell reparálni vagy megidézni a parlamentben, amelyik az egészségügyi érdekképviseletek között sokkal inkább lefolytatható. De igenis el kell mondani azt a véleményünket, amit a saját pártszempontjaink és a saját egyéni képviselői szempontjaink elmondatnak velünk. Azt gondolom, ebből a szempontból ennek a vitának is helye van itt, hiszen nagyon fontos kérdésről beszélünk. Arról beszélünk, hogy a forrásgyűjtés során hogyan és milyen módon akarunk beengedni - vagy egyre inkább beengedni - magántőkét az egészségügybe.
A kilencvenes évek elejéről hozom a példát, hogy ne az egészségügy területéről hozzam. A rendőrségnél megjelentek a különböző háttéralapítványok, amelyek magántőkéből elkezdtek finanszírozni rendőrségi feladatokat. Meg is lett az eredménye. Szerencsére ezt a folyamat 1992-93-ban szép csendesen elhalt a Belügyminisztérium hathatós közreműködésével.
Amiről most vitatkozunk, az arról szól, hogy hol vannak a magántőke profitszempontjainak a határai az egészségügyön belül, és meddig lehet a magántőkét beengedni. Arról nem vagyunk meggyőződve, ha a rendszert abban a formában nyitjuk meg, ahogy azt önök most kívánják, akkor ez valóban az egészségügy ellátottjainak az érdekeit fogja szolgálni. Nem vagyunk meggyőződve arról, hogy ez valóban egy betegszempontú piacnyitás lesz-e, ezért engedje meg, hogy mi is ezeket a kicsit laikus álláspontjainkat itt, a Parlament falai között elmondjuk.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť