DOMOKOS LÁSZLÓ

Full text search

DOMOKOS LÁSZLÓ
DOMOKOS LÁSZLÓ, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Engedjék meg, tisztelt képviselőtársaim, hogy a vitának egy summázatával kezdjem: az egészségügyi törvényt szemlélve megmutatkozott az a csúf ábrázata a szocialista gazdaságpolitikának, amelyet ez a törvény is képvisel. Ugyanis a kormány ahelyett, hogy javítaná, mesterségesen rontja az egészségügy pénzügyi és gazdasági pozícióit. A bizottsági ülésen kiderült, hogy azokra a kérdésekre, részletkérdésekre, amelyek - egyébként MSZP-s képviselők részéről is - a működés milyenségének a garanciáira, mind pedig a működés hosszú távú folytatására vonatkoznak, majd később, valahol, máskor valamikor kaphatunk választ. Lehetett volna technikailag más megoldást is találni arra, hogy egyszerre átlátható legyen, pontosan milyen egészségügyi politikát akar a kormány ezzel a törvénnyel, illetve törvénymódosítással megtenni. A vitában folyamatosan a mai jogi szabályozatlanságra való hivatkozás is megtörtént. Mindenki előtt köztudott és világos, hogy a kormány nem egészen egy évvel ezelőtt felfüggesztette a polgári kormány által átvezetett módosító javaslatot.
A bizottsági ülésen világosan feltettük azt a kérdést, hogy tulajdonképpen kinek jó ez a törvény, és mit akar ezzel elérni a szocialista-szabad demokrata kormány. Kisebbségi vélemény szerint az egészségügynek olyan olcsó áruvá tétele lehet a cél - ami kiolvasható a törvényből, s ami persze nem az indoklásban található, de a vitában mégiscsak világossá válik -, amely a privatizációnak egy nagyon sajátos, sőt mondhatni, vad viszonyait próbálja meg látszólag törvényi keretek között korlátozni, de valójában éppen ennek a kapuit nyitja meg. Számtalan kérdés vetődött fel, amelyekre részben nem kaptunk választ, részben pedig azt a választ kaptuk, hogy nem ehhez a törvényhez tartozik, hanem valahol majd fogjuk látni. Ezért a kisebbségi vélemény összességében az általános vitára való alkalmatlanság mellett foglalt állást.
Kérdés volt az, hogy a tőkebevonásnak milyen körülményei és feltételei lehetnek. Kiderült, hogy - gyakorlatilag ellentétben a háziorvosi privatizációval és annak gyakorlatával - semmilyen, orvosokat és egészségügyi dolgozókat figyelembe vevő szempont nem volt. Annyi hangzott el, hogy jó sok garanciális tőkét kell letennie annak, aki ebben részt vesz, másrészt pedig jól kell tudnia szerződést kötni, hiszen tizenöt évre majd fog valamilyen szerződést kötni a működésre. De arra vonatkozóan semmiféle szabályozás vagy garanciális elem nincs - pedig jól tudjuk, hogy ez a személyes szolgáltatás típusú helyeken nagyon fontos -, amely az ott dolgozók érdekeit venné figyelembe.
Elhangzott egy döntő kérdés is, hogy miért most kell ezt a törvényt benyújtani - amikor köztudott, hogy a működésben mintegy 25 milliárdos adóssága van az egészségügynek, valamint a minisztériumi szakmai felmérések szerint 800-1500 milliárd forint fejlesztésre vár ez az ágazat -, hogy a költségvetési bizottság tudja már meg, hogy az ez évi vagy a következő évi törvénytervezetekben hány tíz vagy száz milliárd forintot szeretne az állam, a központi költségvetés biztosítani az OEP-árbevételen keresztül, annak megtérülésével, ami a tőke bevonása után megjelenne, hiszen ma még az amortizáció fedezete sem található meg teljeskörűen, átfogóan a kórházi szakellátási finanszírozásban. Erre azt a választ kaptuk, hogy a törvényben ilyenre nincs utalás, majd a jövő évi törvény előkészületeiben valamit megtudhatunk.
A költségvetési bizottság tagjai nagyon jól ismerik a makroszámok helyzetét, és ebben nem látszik jelentős többlet kifizetése, de erre vonatkozóan nem is hallottunk olyan állítást, hogy ez megtörténne. Ezért merült föl az a kérdés, hogy ki lesz az a befektető, akinek megéri ilyen megtérülési előrelátással a finanszírozás, a befektetés, majd a rendszer működtetése. Elhangzott, hogy itt csupán a piacvásárlásnak van meg a lehetősége, ami viszont messze nem az eleve meghirdetett célokat jelenti. Ezért nem támogatja a törvényjavaslatot általános vitára a kisebbség.
Köszönöm a szót. (Taps a Fidesz soraiban.)
(22.20)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť