GAÁL GYULA

Full text search

GAÁL GYULA
GAÁL GYULA gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt néhány szót arról, hogy milyen speciális tulajdonságok, sajátosságok jellemzik a könnyűipart, amiről ön beszél kérdésében. Először is azt tudjuk, hogy igen jelentős az élőmunka aránya, és ezért ebben az iparágban nagyon komoly tényező a termelési költségek között a bérköltség.
Másodszor: tudjuk azt, hogy ebben az ágazatban igen jelentős a viszonylag alacsony hozzáadott értéket képviselő bérmunka, ami többnyire exportra készül, tehát külföldi vállalkozások beszállítójaként dolgozik az ágazat.
Harmadrészt, amit ön is említett: igencsak megnőtt az irreálisan alacsony árú és igen nagy mennyiségű import termék, ami rontja a hazai versenyképességet.
Mindebből az következik, hogy az a politika, amely a minimálbér-emeléssel próbált belső keresletet gerjeszteni ebben az országban, az kifejezetten hátrányosan érintette ezt az ágazatot, hiszen a költségeik nagy részét kitevő bérköltségeket erősen megemelte, ezért indokolt az a politika ennek a kormánynak a részéről, amely a minimálbér adómentességével próbálja a munkavállalót segíteni, és nem terheli ennek a költségeit magára az ágazatra. Ugyancsak erősen sújtotta az exportkényszer miatt az irreális árfolyam ezt az ágazatot.
Amit mi szándékozunk tenni, illetve tettünk: azt tudom mondani, hogy a ruházati ipari vállalkozások mintegy 2-2,5 milliárd forintos támogatást nyertek el a Munkaerő-piaci Alapból a foglalkoztatási gondok segítésére. A kormányzat vállalta, hogy az egyösszegű egészségügyi hozzájárulást folyamatosan, fokozatosan csökkenti. Ebben az évben is történt egy jelentős lépés. Piacvédelmi intézkedéseket, behozatali korlátozásokat kívánunk érvényesíteni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) És majd még néhány dologgal folytatom.
Köszönöm szépen.
(16.20)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť