FARKAS IMRE

Full text search

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! A rendszerváltás egyik legnagyobb vesztese a hazai könnyűipar, azon belül is a textil-, ruha- és cipőipar. A keleti piacok elvesztése, az import beözönlése és a feketekereskedelem miatt óriási visszaesés következett be: tíz év alatt felére csökkent az iparon belüli részesedés aránya, megszűnt a cégek és munkahelyek kétharmada. A túlélőknek rossz műszaki feltételek között, alacsony bérekkel és jövedelmezőséggel kellene lépést tartani a vetélytársaikkal.
A megoldás érdekében tanulmányok sokasága készült el, a szakma képviselői rendre konkrét javaslatokkal álltak elő. Eddig persze valamennyi kormány segítséget ígért, de legfeljebb néhány feljegyzésre, átiratra, nem sokat érő rendeletre és alkalmanként egyedi beavatkozásra futotta az erőből. Mára a tartalékok teljesen kimerültek, a bérmunka költségei kritikusak, változatlanul gyengélkedik a vámolás, nincs érdemi fogyasztóvédelem, nem segíti az exportot az árfolyam-politika, a milliárdos pályázatokból és támogatásokból alig részesül a ruházati ipar. Mindezek következményeként sorra szűnnek meg a neves, egy-egy település életét meghatározó cégek, illetve dolgozók százait bocsátják el.
Tisztelt Államtitkár Úr! Minden visszavonulás fájdalmas és sokba kerül, de a legdrágább a rendezetlen visszavonulás. Erre tekintettel kérdezem, szándékában áll-e a kormánynak a ruházati ipar megsegítése. Várhatók-e ezen a téren érdemi, megelőző és összehangolt kormányzati intézkedések?

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť