DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! Augusztus 17-én a kora reggeli órákban négy külföldi és egy hazai jelentős közéleti férfiú érkezett a Hortobágyra. A Lúd Rt. kezelésében lévő területet tisztelték meg, a cél pedig vadászatnak álcázott madárirtás volt. Az említett napon 8 és 12 óra között, akármilyen hihetetlen, 2350 tőkésrécét lőttek ki az ott lévő urak, ne szépítsük a helyzetet, a valóságban mészároltak le.
(15.20)
Az eldördült lövések száma jóval meghaladhatta a 10 ezret. A lövésekhez az elkövetők ólomsörétet használtak, ami ilyen mértékű, rövid idejű felhasználás mellett a természetvédett terület súlyos szennyezését jelenti.
A vadászatnak megvan a maga írott és íratlan szabálya és erkölcsi mércéje. Erkölcsi és etikai kérdés az, hogy valaki hajlandó-e vadászat címén az állatok tömegét lemészárolni, és így az életet semmibe venni. Az embert minősíti, hogy a számára megadatott lehetőségekkel miként él, vagy visszaél.
A vadászat egyik meghatározó közéleti szereplője az a Medgyessy Péter volt, aki önmaga kormánya, és persze az őt támogató koalíciós pártok számára nagyon határozott erkölcsi mércét állított fel, legalábbis szóban. Igaz, ezt az erkölcsi mércét akkor határozta meg, amikor a botrányok, a botrányos ügyek már bőven elérték a kormányát és személyét - nagy szükség volt erkölcsi magaslatra emelkedni. Így történhetett, hogy ez év február 20-án Medgyessy Péter azt találta mondani, idézem: “A politikusoknak a hatályos jogot és az erkölcsi követelményeket is figyelembe kell venniük tevékenységük során. A politikusok feladata, hogy a jog és az erkölcs időnként egymást nem fedő követelményei közül mindig a szigorúbbhoz igazodjanak.”
Meglehet, hogy jogszabályi hiányosságok miatt ez a példátlan állatmészárlás nem sértett tételes jogszabályt, de súlyosan sértette minden jóérzésű ember erkölcsi érzékét, az élet, az élőlények iránti tiszteletét. A vadászat címén elkövetett mészárlás erkölcsileg, etikailag és emberileg minősíti annak elkövetőjét.
A miniszter úrtól kérdezem, még a távollétében is: miniszter úr, elfogadhatónak ítéli ön mint természetvédő, a környezetért felelős személy, hogy bárki, de különösen a Magyar Köztársaság miniszterelnöke az előbbiekben vázolt állatmészárlásban vegyen részt? Mit kíván tenni azért, hogy haladéktalanul megszűnjön az az áldatlan állapot, hogy természetvédett területen állatok ezreit lehessen elpusztítani, a természeti értékeket pedig szennyezni, tönkretenni?
Várom megtisztelő válaszát! (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť