DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Ön ezt már írásban megkérdezte a miniszter úrtól korábban is, amire a válasz megérkezett; nevezetesen, hogy erre a területre, ahol ez a vadásztatás folyik, 1998. december 17-én egy környezetvédelmi miniszteri rendelettel lett megállapítva ezen tevékenység folytathatósága. Az ön elődje, Pepó Pál, az ön interpellációjában említett társaság részére 2007 végéig, a vadászati üzemterv hatálya lejártáig biztosította azt a vadászati lehetőséget, amely a tenyésztett tőkésrécék kilövésére a kvótát meghatározta. Ez a kvóta az ön minisztersége idején, 2001-ben 4 ezer darab volt, s ezt a 4 ezer tenyésztett madarat egytől egyig ki is lőtték természetesen 2001-ben. (Moraj a Fidesz padsoraiból. - Az elnök megkocogtatja a csengőt.)
Etikai normákról beszélünk, kedves képviselőtársaim. S nem tudom, az ott ülő vadásztársak közül páran, mert a vadászklub a parlamentben most is működik, szoktak-e nagy terítékű vadászatra járni, vagy sem. Mindenki tudja, ha már járt ilyenen, a nagy terítékű vadászatot egyébként a vadászati etikai kódex sem tiltja, sőt nem vadászati szabályhiányosságok vannak. Ez egy elfogadott vadászati forma. Hogy ez tetszik, vagy nem tetszik, az más kérdés, azon lehet vitatkozni.
Ha ön nem vegetariánus, akkor feltételezem, fogyasztott már csirkét, esetleg fácánt, sőt lehet, hogy kacsát is, amelynek az elejtése vagy a nagyüzemi vágása nem biztos, hogy a humánus elveket mindenben fedi. Tehát legyünk konzekvensek! Ha nem zavarja a nagy terítékű vadászat akkor, ha nem olyan személy vesz részt rajta, akit ön speciel most itt idézett, akkor talán ezekben az ügyekben nem a jogszabályi hiányosságokat, hanem azt kellene figyelembe venni, hogy 2007 után lesz, vagy nem lesz; 2007 után ilyen vadászat a nemzeti parkok területén nem lesz - ez az üzemterv hatályát veszti. Addig, sajnálatos módon, az önök jogszabályi meghatalmazása alapján, tekintettel arra, hogy ezen terület gazdája így járult hozzá ennek a területnek a birtokba vételéhez, ez folyni fog.
2005. január 31. után a sörétes vadászat ólomsöréttel megszűnik, mert ez az Országgyűlés elfogadta és ratifikálta is az afrikai és eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló egyezményt, amely innentől kezdve már az ólomsörétét nem, legfeljebb az üvegsörét használatát engedélyezi vízivadlövésben.
A kormányzat eltökélt szándéka, hogy a nemzeti parkokban az említett időpont után vízivadvadászat ne legyen. Megjegyzem, bár ez nem tartozott a kérdéshez, hogy a jelen vadászaton részt vevő vadászok a tenyésztett tőkésrécét ugyan lelőtték, de Herman Ottó újrafestett képében nem esett kár.
Köszönöm szépen, kérem a válasz elfogadását. (Derültség és taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť