KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Őszintén köszönöm a kérdést, mert lehetőséget ad arra, hogy a kormány álláspontját ebben az igen fontos és meglehetősen kényes kérdésben röviden összegezzem. Szeretném hangsúlyozni, hogy a Medgyessy-kormány kezdettől, az első pillanattól felvállalta a szoborcsoport felállításának a támogatását, és sokáig úgy nézett ki, hogy nincs is itt igazán szükség komoly kormányzati erőfeszítésekre, hiszen sikerült elérni az RMDSZ-nek azt, hogy az aradi városi tanács hozzon egy pozitív döntést az újrafelállításról, és bár én egy picit másképp emlékszem a miniszterelnök nyilatkozatára, mert ő azt mondta, hogy ő nem ért egyet vele, nem is támogatja, de nem fog semmit tenni, hogy megakadályozza, és ez akkor elégnek is tűnt, hogy a dolog menjen a maga útján.
Tulajdonképpen augusztusban jött egy kellemetlen fordulat a dologban, amikor a kulturális minisztérium nyilatkozott úgy, én nem az esztétikai érveket ismerem, hanem azt, hogy van egy bizottság a kulturális minisztériumon belül, és bizonyos előzmények okán most ez hivatott dönteni minden szobor, minden emlékmű felállításáról; és ez a bizottság arra hivatkozva, hogy Nagy-Magyarország szimbóluma ez a szobor, ezért vonta vissza, illetve akadályozza meg és közli, hogy nem engedélyezi a szoborcsoport újrafelállítását.
A kormány természetesen ezt nem veszi tudomásul, és nem is nyugszik bele. Azóta, amióta ez a fordulat megtörtént, az RMDSZ-szel egyeztetve folyamatosan napirenden tartjuk a kérdést a kétoldalú magyar-román tárgyalásokon. Mivel lassan végéhez közeledik az első két perc, ennek néhány részletéről a második megszólalásomban fogok szólni. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť