DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Külügyminiszter Úr! Képzeljük el a következő történetet, Iliescu elnök úr után szabadon. Ő szokta ugyanis emlegetni a német-francia megbékélési modellt. Igen nehéz volna megértetni ugyanis a német választókkal, miért kéri a német kormányt egy német képviselő, hogy küzdjön egy német szabadságszobor felállításáért, mondjuk, a francia Strasbourgban; aki - mármint a német képviselő - a Bundestagban azért volna kénytelen a német kormánytól diplomáciai segítséget kérni, a saját kormányától, mert a strasbourgi városi tanács döntését a szobor újrafelállításáról, mondjuk, a párizsi kormány megvétózta volna. Ilyen eset természetesen Európában nem fordulhat elő, ott nem, és meggyőződésem, hogy a románok aradi esetét nem értené sem a német, sem pedig a francia polgár, már ha egyáltalában érdekelné őket.
Minket azonban, ellenzéket és kormányt ez a kérdés nagyon is foglalkoztat. Az aradi szabadságszobor már rég nemcsak a román kormány és az RMDSZ ügye, hanem a két ország közötti kapcsolatok kérdése is; egy zavaró tüske vagy egy zavaró momentum, ahogy ön egyszer ezt említette. Ezért kérdezem tehát a kormányt, mit tett, mit tesz a meghozott döntés érvényre juttatásáért. Mert a döntés megszületett az idén tavasszal Bukarestben, és annak idején a román miniszterelnök a fülünk hallatára mondta el, hogy a helyi önkormányzat döntésével teljes mértékben egyetért, azt tiszteletben kell tartani. Azt már nem tette hozzá, hogy a törvény Romániában az, amit a kormány annak tekint. Aztán előállt az egyik miniszter, és azt mondta, hogy ez a szoborcsoport o creaţie banală, azaz egy átlagos és középszerű, banális kreáció.
Nos, ne firtassuk, hogy a Románia-szerte látható köztéri emlékművek milyen célt szolgálnak és milyen műértéket képviselnek, mert ma már az a kérdés, hogy az aradi szoborról szólva Romániában az úgynevezett megbékélésről van-e szó, vagy pedig a közelgő választásokról.
Figyelemmel várom a miniszter úr válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť