KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A vita a Házszabálytól való eltérésről folyik. Erről az jut az eszembe, hogy milyen érdekes, hogy egyáltalán vita tud folyni egy vizsgálóbizottság megalakításáról, sőt továbbmegyek, arról nincs is vita, mert vizsgálóbizottságokat eddig mindig megalakítottunk ebben a ciklusban, szemben – helyesen mondta Göndör István képviselőtársam – az előző ciklussal, amikor még vitatkozni sem lehetett ezekről, mert a parlament nem is volt hajlandó napirendre tűzni. Csodálom, hogy ellenzéki képviselőtársaim nem süllyednek el a szégyentől egészen egyszerűen, amikor erről a dologról beszélnek. (Taps és derültség a kormánypárti padsorokban. – Felzúdulás az ellenzéki padsorokban.)
Nem kell ilyen nagy tömegben bocsánatot kérni, képviselőtársaim, megyek tovább a mondanivalómban. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Áder János frakcióvezető úr háborog azon, hogy nem tekinthetett bele a kormányülés jegyzőkönyvébe.
Tisztelt Képviselőtársaim! Milyen jegyzőkönyvek készültek az előző ciklusban a kormány üléseiről? (Taps és derültség a kormánypárti padsorokban.) Milyen hangfelvételek készültek? Egyszerűen elképesztő arcátlanságnak tartom ezek után, hogy ilyen típusú követelésekkel állnak elő. Azt mondja frakcióvezető úr, és előtte már Rogán képviselő úr is említette, hogy a kormány december 27-én módosította a kormányrendeletet (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: 25-én!), ami lehetővé tette a pénzek szabadon történő átutalását.
Először is hadd hívjam fel a figyelmet egy ellentmondásra. Akkor most mosták a pénzt az Inter-Európa Bankban akkor, amikor egyébként Medgyessy Péter már nem volt ott elnök, és ez a probléma, vagy az új kormány megalakulását követően hoztak olyan szabályt, hogy mosni lehetett a pénzt? Ez azért nem mindegy! (Dr. Répássy Róbert: Egyik se jó!) Azt mondja képviselőtársam, hogy egyik sem jó. Én is úgy látom, egyik sem jó érv, tisztelt képviselőtársam, ezért aztán másikat kellene keresni. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Nem kellene például eltagadni a közvélemény elől, hogy egy törvényt hozott az Országgyűlés - ebben a törvényben mondta azt, hogy nem jók azok a szabályok, amelyek nem teszik lehetővé az ilyen típusú befektetések kezelését -, és ezt a törvényt mindenki melegen üdvözölte a Házban, többek között a Fidesz vezérszónoka is dicsérte, hogy milyen helyes intézkedés. Ez alól egy kivétel a most is folyamatosan beszélő Font Sándor képviselőtársam volt, aki valóban aggályát fogalmazta meg, noha egyébként ő is támogatta, ezt vissza lehet keresni a jegyzőkönyvekből. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Ezt a törvényt hajtotta végre a kormány akkor, amikor e tárgyban rendeletet fogadott el; erről sem lenne szabad megfeledkezni.
A probléma azonban az ezzel a vizsgálóbizottsággal, tisztelt képviselőtársaim, hogy prejudikál, előre megállapítja valakikről, hogy ők érintettek ebben az ügyben. Ez így nem helyes, képviselőtársaim. A vizsgálóbizottság feladata egyébként valóban a politikai felelősség megállapítása - legyen szó bármely politikusról, politikai pártról vagy kormányról -, de amíg semmit sem csináltunk, addig nem lehet kimondani semelyikről sem, hogy ő lenne ennek a felelőse. Különben továbbmehetünk ezen az úton: Rogán képviselő úrtól már hallottuk, hogy Rejtő Jenő is érintett az ügyben. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Ha ez a logika, akkor mikor történt pénzkivétel valamelyik bankból? 2001-ben. Akkor ezek szerint érintett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke is, hiszen több mint egy éven keresztül nem tárta fel ezeket az ügyeket. (Felzúdulás az ellenzék padsoraiban.), de, gondolom, akkor az is érintett, aki őt oda kinevezte, mert egy olyan embert neveztek ki, aki mindezt lehetővé tette. Biztosan előre megfontolt szándékkal kellett eltávolítani az előző vezetést; érintett az előző kormány is meg a miniszterelnöke is. (Felzúdulás az ellenzék padsoraiban.) Én nem gondolom, tisztelt képviselőtársaim, hogy ez így van, ez az önök logikája, ugyanakkor pedig azt gondolom, hogy bármilyen érintettséget vizsgálatnak kell tisztáznia.
Ez a vizsgálóbizottsági előterjesztés nem ezt mondja, hanem előre megállapítja a felelősséget. Ezért van az, hogy frakciónk sem támogatja a Házszabálytól történő eltérést; azt természetesen igen, hogy a mostani ülésen kezdjük meg e javaslat normál menetrend szerinti tárgyalását. Minden olyan esetben, amikor vizsgálóbizottság előre a címében megpróbál felelősséget megállapítani, soha nem fogjuk támogatni a Házszabálytól való eltérést, miközben természetesen zöld utat adunk az ellenzéki kezdeményezéseknek, hiszen azt gondoljuk, hogy a végrehajtó hatalom ellenőrzésének valóban egyik fontos eszköze a vizsgálóbizottságok megalakítása; megjegyzem, az lett volna az előző négy évben is.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť