KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném hangsúlyozni, hogy ennek a kormánynak és ennek a külügyminisztériumi vezetésnek nem az a szokása, hogy sajtónyilatkozatokból tájékozódik, és aszerint köt esetleg megállapodásokat. Az államok közötti érintkezésnek vannak ennél hatékonyabb módjai is.
Az említett idézetet tőlem vette, bár nem emlékszem, hogy ezt mondtam volna valahol, de mondhattam volna, mert láttam azt a szigorúan titkos nagykövetségi táviratot, amely ezt a jelzést tartalmazta, és hivatkozott a belgrádi külügyminisztérium álláspontjára. Hogy ehhez képest a sajtónak mit nyilatkozik egy akár magas rangú külügyi tisztviselő, az számomra másodlagos. Szeretném hangsúlyozni, amióta én ebben a kérdésben megnyilatkoztam, mindig azt mondtam - és ezt mondom most is -, hogy készek vagyunk erről tárgyalásokat folytatni. Készek vagyunk tárgyalásokat folytatni a vajdasági magyarok szervezeteivel, pártjaival. A közeli napokban már rögzítettünk is időpontot ilyen tárgyalásra, ugyanis kellene tudni, mi az, amit ők pontosan kérnek, mert ahány megnyilatkozás, annyiféle változat. Van, aki azt mondja, ők csak útlevelet kérnek, hogy utazzanak, semmi mást nem, és így tovább, nem akarom az összes változatot fölsorolni, mert ahhoz kevés a rendelkezésemre álló idő.
Azt gondolom, az a tisztességes, ha előbb tisztázzuk, hogy pontosan mit kérnek, azután megnézzük, mi az, amit az adott ország törvényhozása enged, mert például Ukrajna nem engedi a kettős állampolgárságot, és ezt is érdemes figyelembe venni, mielőtt döntést hozunk. És a harmadik: meg kell nézni, hogy mit mondanak az adott kérdésről az európai szervezetek, mit mond az Európa Tanács, amellyel az önök kormánya írt alá egy olyan megállapodást, miszerint etnikai alapon nem lehet állampolgársági kérdésekben különbséget tenni. Nem értem igazán, hogy a saját kormányuk által aláírt megállapodást miért kérdőjelezik meg szinte mindennap. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť