DR. NYITRAI ZSOLT

Full text search

DR. NYITRAI ZSOLT
DR. NYITRAI ZSOLT (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az én tisztem, feladatom lenne, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportjának véleményét, álláspontját mondjam el itt, a Házban az előttünk fekvő tervezetről.
Ahogy azt a kormány képviseletében az előterjesztő is említette, az előttünk fekvő törvénytervezet - figyelemmel az Európai Unió 2003-as közösségi jogi változásaira - elfogadása esetén lehetővé teszi, hogy informatikai eszközökkel adjuk meg és érjük el a cégnyilvántartási adatokat. Ebben az értelemben a kormány egy keret jellegű törvény elfogadását tűzi ki célul, amely a cégeljárásban megteremti az elektronikus ügyfélszolgálatok kialakításának alapjait. Az EU irányelvével megegyezően a rendszer kialakításának határideje 2007. január 1-je. A korlátolt felelősségű társaságok és részvénytársaságok bejegyzésére és változásbejegyzésére koncentráló javaslat ezzel az EU-s irányelv minimális kritériumainak tesz eleget.
Mint önök is tudják, tisztelt képviselőtársaim, a polgári kormányzat az előző parlamenti ciklusban jelentős lépéseket tett az elektronikus ügyintézés területén. A három, információs társadalommal összefüggő kerettörvény közül elsőként az elektronikus aláírásról szóló törvényt terjesztettük a tisztelt Ház elé. Az ehhez kapcsolódó rendeletalkotási munka tapasztalatai azt mutatják, hogy a törvény elfogadását követően igen jelentős feladat hárul a kormányhivatalokra, a szakapparátusra. Ezeknek a feladatoknak csupán egy része műszaki-technológiai jellegű, többsége folyamatszervezési, ügyvitellel összefüggő megoldást igényel, és nem képzelhető el a szaktárcák együttes és összehangolt munkája nélkül.
Illetékes szakbizottságként az informatikai és távközlési bizottság ez év áprilisában hallgatta meg a kormány képviselőit az elektronikus aláírásról szóló törvény végrehajtásáról. Az illetékes szaktárcák igen változóan ítélték meg a végrehajtás állapotát és a rájuk háruló feladatokat. Ez, tisztelt hölgyeim és uraim, már önmagában elgondolkodtató. Egyetértés csupán abban volt közöttük, hogy hiányzik az államigazgatás egészét felölelő, adatforrásokat és eljárásokat érintő jogszabályi és ügyviteli “akadálymentesítési” munka. Ez jelenleg gazda nélküli feladat.
Az a meglátásom, tisztelt képviselőtársaim, hogy az elektronikus cégeljárások tekintetében is nagy eséllyel ez a helyzet alakulhat ki, amennyiben az illetékes szaktárcák nem fognak össze a feladat megvalósítása érdekében. A rendszer kialakításában is az előterjesztő a Hírközlési Minisztérium forrásátadásában bízik. Megnéztem az ez éves előirányzatokat, és erre a feladatra elkülönített összeget nem találtam. Éppen az elmúlt héten, a Magyar Televízió egyik műsorában, a miniszterelnök úr legfőbb kommunikációs tanácsadója önálló műsorában tűzte napirendjére a cégek adatszolgáltatásának a kérdéskörét. Bár örömteli, hogy “a tévé ügyvédje” is ilyen fontosnak tartja ezt a kérdést, tartok tőle, hogy ez mégsem lesz teljesen elegendő.
Ahogy azt önök is tudják, tisztelt képviselőtársaim, a vállalkozások forgalmukról, árbevételi adataikról adatszolgáltatási kötelezettséggel tartoznak az adóhatóságnak. Emellett ugyanazon éves forgalmi adataikat még egyszer el kell küldeniük az Igazságügyi Minisztériumba, ahol is azt újra berögzítik egy másik adatbázisba. Ezért az adminisztrációért úgynevezett közzétételi költségtérítéssel tartoznak. Mindennek egyetlen oka, hogy az APEH és az Igazságügyi Minisztérium adatbázisai nincsenek összekapcsolva egymással. Az állam tehát díjat szed, tisztelt képviselőtársaim, ahelyett, hogy hatékonyságát növelné. Az előbb említett népszerű oknyomozó műsorban az Igazságügyi Minisztérium mosolygó főosztályvezetőjének indoka ez volt minderre: a vonatkozó jogszabályok ezt sajnos nem teszik lehetővé. Mindez persze nekünk, állampolgároknak is többletköltséget eredményez, hiszen a vállalkozások ez irányú többletköltségeit áthárítják a vásárlóikra, ezekkel drágítják különböző szolgáltatásaikat.
Az ilyen és ehhez hasonló jelenségek megszüntetése, úgy gondolom, mindenképpen közös feladatunk. E törvény kereteiben is orvosolható ezek közül néhány, már rövid távon, viszonylag kis ráfordítással.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő, elektronikus cégnyilvántartásról szóló törvénytervezet elfogadásakor ne elégedjünk meg az Európai Unió vonatkozó irányelvében foglaltakkal. A kormányprogramban kitűzött céloknak megfelelően a minisztériumok összehangolt és folyamatos munkájával célozzuk meg az elektronikus cégnyilvántartásba vétel mellett a kötelező forgalmi jellegű adatszolgáltatók elektronizációját is.
Emellett látnunk kell azt is, hogy 2007 túlságosan távoli határidő. Ha kizárólag az uniós határidőkhöz ragaszkodunk, elveszítjük annak a lehetőségét, hogy a felzárkózásban visszaszerezzük élenjáró helyünket. Ebben a vállalkozásbarát igazgatás fontos szempont vagy fontos terület lehetne. Még ebben a kormányzati ciklusban érjük el, hogy a vállalkozások elektronikus úton, komolyabb ráfordítási többlet nélkül eleget tehessenek rendszeres adatszolgáltatási kötelezettségeiknek. Ezt célozzák egyébként a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség képviselőcsoportja által beadott módosító indítványaink is, amelyek támogatására biztatom és egyben kérem is önöket.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
(18.20)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť