DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ

Full text search

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ
DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Az, hogy a gazdahitelek milyen módon és hogy szorultak vissza, ez tény. Lehet, hogy a statisztikák mást mutatnak, az államtitkár úrnak mások az adatai, nekem gyakorlati tapasztalataim vannak erről, úgyhogy szívesen megosztom a gyakorlati tapasztalatokat az államtitkár úrral.
Azt viszont, hogy az egy európai trend, hogy mindig kevesebb szereplője lesz a mezőgazdaságnak, többféleképpen lehet értelmezni. Persze, akik főállásban abból élnek meg, és korszerű technikával, persze, hogy kevesebb szereplője van a mezőgazdaságnak. De ha megnézzük a magyar valóságot - és engem mindig a valóság, a falu valósága érdekel -, akkor azt látjuk, hogy nagyon sok embernek részben kisegítő jövedelmet ad ez a bizonyos kicsi mikrogazdaság, vagy éppenséggel olyan élethelyzetek vannak, ezt nem kell mondanom, amikor abból él meg, mert nincs más, van öt tehene, abból él meg, meg a kis háztáji kisegítőből.
Tehát én azt gondolom, hogy persze van egy olyan minimális, önellátásra berendezkedett gazdaság, ami a szociális szférába tartozik, valóban. De ahol már árutermelés egyáltalán lehetséges - a szövetkezést erre találták ki. Én ma éppen Pásztohy Andrással beszélgettem erről a múltról egy kicsit, mert a mi korunk már annyi, hogy benne éltünk egy olyan rendszerben, amikor a háztájiban szerveztük, én mint állatorvos, mint téeszelnök szerveztük a termelést, jó minőségű, viszonylag nagy tömegű, azonos minőségű termelést - ez szervezés kérdése.
Az megint egy külön kérdés számomra persze, hogy ezt hogyan lehet megszervezni...- nem, rosszul fejezem ki magam, számomra nem kérdés az, hogy kellene ezt megszervezni, inkább azt sajnálom csak, hogy az elmúlt években, amióta egyáltalán napirendre kerülhetett ez a dolog az első csődkezelések után, ez hatékonyabban nem történt meg egyik kormány alatt sem. A falugazdászokat annak idején azért találtuk ki részben, hogy ebbe az irányba haladjunk - de nem késő, most sem késő, nem lemondani kell erről a 200 ezres kisegítő rendszerről, hanem meg kell szervezni a termelését, és megtartani, ahogyan lehet. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť