DR. MAGDA SÁNDOR

Full text search

DR. MAGDA SÁNDOR
DR. MAGDA SÁNDOR, a mezőgazdasági bizottság elnöke, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tehát gyakorlatilag az integrációnál tartottunk, és ott, hogy a bizottsági megállapítás szerint is fontos a vertikális integráció további folytatása. A keresetek ollója kismértékben nyílt, de ez a vizsgált időszakban viszonylag kisebb, mint az elmúlt években. Az agrártámogatásra a 2002. évben is összesen 212,5 milliárd forint került kifizetésre. Ez 5,7 milliárd forinttal haladja meg a tényszámokat.
Külön kell szólni a gazdálkodók jövedelempozíciójának alakulásáról, amely jelentős mértékben összefügg az úgynevezett 60 milliárd forintos adósságrendezési programmal. Erre is tekintettel, együttesen az agrárgazdálkodók adózás előtti eredménye növekedett, és 47,2 milliárd forintot ért el. Az értékelés során rá kell irányítani a figyelmet arra a tényre is, hogy a nem árutermelő kisgazdálkodók esélyei igen rosszak, de ez nem az egyéni és társas összefüggésben jelenik meg, hanem az egyéni gazdálkodókon belül. Az értékelés során ugyanis azt látjuk, hogy a munkajövedelem a kistermelők esetén 600 ezer, a közepes termelők esetén 1 millió 400, a nagy méreten gazdálkodóknál pedig 2 millió 135 ezer forint. Mindebből egyértelmű következtetésként az vonható le, hogy bizonyos méret alatt a vállalkozó vagy az agártermelő sajnos tényleg esélytelen. Ezért elengedhetetlen egy olyan vertikális integráció támogatása, amely a területhasznosítás, a foglalkoztatás, a gazdálkodás jövedelempozíciójának javulásához vezethet. Ezért a támogatások későbbi rendjénél is mindenképpen elsőbbséget kell kapni az integrációnak, mégpedig az olyan integrációnak, amely a feldolgozás szintjét emeli, és ebben az esetben a vidéki foglalkoztatottak száma is jelentős mértékben stabilizálódhat, illetve a későbbiekben előrelépést is tapasztalhatunk.
Nagyon fontosnak találta a bizottság annak a megállapítását is, hogy Magyarországon az agrárágazatban törekedni kell arra, hogy az egyes térségekben az alternatív lehetőséget minél teljesebb mértékben használjuk ki, hisz ezek az alternatív lehetőségek adhatják a vidékhez való kötődés, illetve a vidéki életformák megerősödését.
Mindent összegezve az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának összegző megállapításai és támogató szavazása alapján javaslom az Országgyűlés plenáris ülésének, hogy az agrárgazdaság 2002. évi helyzetéről készített jelentést vitassa meg és fogadja el.
Köszönöm szépen, elnök asszony, és elnézést kérek a közbeszólásért. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť