BORKÓ KÁROLY

Full text search

BORKÓ KÁROLY
BORKÓ KÁROLY (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Sajnálom, hogy Magda Sándor képviselő úr elment, mert éppen hozzá szerettem volna intézni néhány szót.
Elhangzott az előzőekben, hogy jelentősen csökkent a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma, és már csak 6,2 százalék. Ez valóban így van, ha azt nézzük, hogy hivatalosan bejelentve, utána tb-t fizetve és egyéb ilyen dolgokat intézve foglalkoztatnak valakit.
Ha azonban az ember elmegy az ország keleti sarkába és ott egy kicsit körbenéz, mondjuk, elmegy a Beregbe, Beregdarócra vagy Lónyára, akkor azt látja, hogy más munkalehetőség nemigen van ezeken a településeken, mint az önkormányzat, az önkormányzati iskola, óvoda - ha van egyáltalán még olyan -, néhány üzlet, néhány bolt, és néhány nagyobb gazda, aki az ott lévő embereket foglalkoztatja, persze nem bejelentett foglalkoztatottként, hanem napszámosként vagy úgy, hogy egyáltalán valami pénzt ad nekik ahhoz, hogy meg tudjanak élni.
Ilyen viszonyok vannak ott, a keleti végeken, és az emberek ott próbálnak még a beregi agyagon, azt az agyagot túrva megélni, abban a térségben, ahol a 11 ezer hektár legelőre 950 darab szarvasmarha jut. Elmondhatjuk, hogy nagyon kedvező és pozitív folyamatok indultak be a mezőgazdaságban a 2002. évben, de azt gondolom, hogy ezeket is figyelembe kell venni akkor, amikor ezeket a folyamatokat értékeljük. Nyilvánvalóan 6,2 százalék a hivatalos foglalkoztatottak száma a mezőgazdaságban, de ennél sokkal-sokkal többen foglalkoznak - különösen ezekben az elmaradott, hátrányos helyzetű térségekben - effektíve gazdálkodással, földműveléssel, növénytermesztéssel, állattenyésztéssel.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť