LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Az Egyesült Nemzetek Szervezetének ajánlása szerint az idei esztendő a mozgássérültek éve. Magyarország világviszonylatban nem áll rosszul a fogyatékossággal élők sorsával való törődés terén, de európai szinten már szembeötlőek az elmaradások. Minden felelős közéleti személynek, így az országgyűlési képviselőknek is fel kell tenniük a kérdést, hogy Magyarország mennyiben tett eleget az ENSZ ama ajánlásának, hogy 2003-ban minden tagállam a korábbiaknál fokozottabban törődjön a fogyatékossággal élők sorsának javításával.
Meg kell állapítanunk, hogy Magyarország nem teljesítette a javasolt ENSZ-feladatot. Nálunk nem a fogyatékossággal élők éve volt a 2003. esztendő, más országokkal szemben Magyarországon nem erősödött, hanem gyengült a fogyatékossággal élők állami megsegítése.
Tisztelt Ház! 2003-ban, a mozgássérültek évében aktualitását veszítette az előző kormánynak “Az akadálymentes közlekedés fejlesztése” című beruházási programja. A program feladata a közlekedési tárcához tartozó személyszállítási közszolgáltatást végző társaságok állami támogatása volt az akadálymentesség megteremtése érdekében. Elsősorban a járműpark átalakítását támogatták. Szükséges azonban a teljes közlekedési lánc akadálymentesítése, ezért a korábbi tervek alapján a kapcsolódó létesítmények, így az állomások és aluljárók akadálymentesítését is támogatni kívánták.
A 2002. évben 284 millió forint állt rendelkezésre ilyen célokra. 2003-ban már csak harmadannyi összeget irányzott elő ilyen célokra a költségvetés, 100 millió forintot. Elsősorban vasúti kocsik célorientált átalakítására, a Volán-társaságok akadálymentes fel- és lejutást biztosító autóbuszainak a beszerzésére fordítják ezt az összeget. A tendencia aggasztó: a közlekedés akadálymentesítésére az idei 100 millió forint helyett 2004-ben csak 45 millió forintot irányoz elő a gazdasági és közlekedési tárca.
Ma nagyon lassú az akadálymentesítési program valóra válása. A költségvetési intézmények akadálymentesítésére a jelenleginél lényegesen nagyobb összegeket kellene áldozni, mivel ma a kerekesszékkel közlekedők számára csak a közintézmények 16-17 százaléka közelíthető meg, azaz 83-84 százalék önerőből megközelíthetetlen. Az önkormányzatok valamennyi középület akadálymentesítésére ma saját erőből nem képesek, közismert az anyagi helyzetük. Ezért fokozott állami segítség kellene ennek a célnak a teljesülése érdekében.
2004 végéig a szállodák és éttermek akadálymentesítését el kellene végezni, de a munka még 90 százalékban várat magára.
(9.20)
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium központilag is segíteni kívánta a szükséges átalakításokat, de az ilyen célokra szánt keretnek mindössze az egyhatodára tartottak igényt. Nagyon sok vállalkozó sajnos nem tud erről a lehetőségről, de sokan vannak várakozó állásponton, hátha az akadálymentesítés hiánya miatt kiszabott büntetés aránytalanul kevesebb lesz, mint a beruházás költsége. A versenyszféra területén már most kilátásba kellene helyezni a szankciók, büntetések vagy hátrányosabb besorolás alkalmazását, ha láthatóan nem tesznek semmit az akadálymentesítés érdekében.
A polgári kormány 2002. évi állami költségvetése 4 milliárd 85 millió forintot biztosított a mozgáskorlátozott személyek közlekedési támogatására. Éppen a mozgáskorlátozottak nemzetközi évében az új kormány 2,6 milliárd forintra csökkentette le ennek a támogatásnak az összegét.
Végül a sok egyéb adat és tény mellett szeretnék szólni a szervezetek támogatásának hiányáról, csökkenő mértékéről. Ugyanis súlyos érvágások érik a fogyatékossággal élők társadalmi szervezeteit a következő évben. Az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének az idei 75 millió forintos költségvetési támogatása 58 millió forintra csökken. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége az idén 152 millió forint támogatáshoz jut, a jövő esztendőben csak 118 millió forintot irányoztak elő. A Vakok és Gyengén Látók Országos Szövetsége 205 millió forint támogatást kap az idei esztendőben, jövőre csak 159 millió forint támogatáshoz jut.
Nagyon kérem miniszter asszonyt, próbáljon odahatni, hogy a következő esztendőben ez a költségvetés a fogyatékossággal élők javát szolgálja majd.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť