DR. LÉVAI KATALIN

Full text search

DR. LÉVAI KATALIN
DR. LÉVAI KATALIN tárca nélküli miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Örülök annak, hogy Lezsák Sándor ezt a felszólalását megtette, mert egyrészt érzem azt az aggodalmat, amit a fogyatékosok ügyéért képvisel, másrészt pedig lehetőségem nyílik arra, hogy néhány adattal, ténnyel cáfoljam azokat az állításokat, amelyeket megtett.
A 2003. év nem a mozgássérültek éve, hanem valamennyi fogyatékkal élő éve. Ezt nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni, hiszen nekünk az a dolgunk, hogy ne csak a mozgássérültek érdekében lépjünk fel, hanem a vakok, a gyengén látók, a siketek, az autisták, a halmozottan sérült emberek, az értelmi fogyatékosok, tehát minden fogyatékkal élő ember érdekében hozzunk rendelkezéseket, szülessenek meg programok.
Nem az ENSZ, hanem az európai fogyatékosügyi kongresszus több mint 400 résztvevője tett ajánlást az úgynevezett madridi nyilatkozatban arra, hogy hogyan határozzuk meg ebben az évben, a fogyatékosok évében a fogyatékosok támogatását, és hogy mindent kövessünk el annak érdekében, hogy a fogyatékosügyet előmozdítsuk. A madridi nyilatkozat azt tartalmazza, hogy az EU hatóságainak, az EU-tagállamok hatóságainak, valamint a csatlakozásra váró országoknak egy, a fogyatékos emberek jogairól szóló ENSZ-egyezmény előkészítésében aktívan kell részt venniük azért, hogy a fogyatékos emberek jogait előmozdítsák. Örömmel tájékoztathatom képviselő urat arról, hogy az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal az ENSZ-egyezmény előkészítésének érdekében már a bizottságba delegálta szakértőjét, dr. Könczei György egyetemi tanárt, aki régóta foglalkozik ezzel a kérdéssel.
Ismeretes, hogy Harrach Péter akkori szociális és családügyi miniszter 2001 novemberében tett jelentése az országos fogyatékosügyi program végrehajtásáról és az ezzel kapcsolatos intézkedésekről nem nyerte el az akkori Országgyűlés tetszését, hiszen kiderült, hogy nagyon sok programot az akadálymentesítés érdekében az úgynevezett polgári kormány nem hajtott végre. Ez az Országos Fogyatékosügyi Tanács akkori összegzéséből derült ki, hogy nem valósult meg a középtávú program, és sajnálatos módon ezért is halad most ebben a tempóban a mi programunk. Hiszen nem tud gyorsabban megtörténni, hiányoznak azok az alapok, amelyeket az előző kormánynak le kellett volna tennie.
Téves az a hivatkozás, hogy nem tudnak a vállalkozók azokról a lehetőségekről, amelyeket a gazdasági tárca írt ki. Sajnálatos módon itt sokkal inkább arról van szó, hogy tudnak róla, de nem igazán akarják megvalósítani ezeket a változtatásokat. Tehát ahogyan ezt sokszor elmondjuk, itt egy szemléletváltásra van szükség, és mi minden kampányunkkal és minden megszólalásunkkal azt segítjük elő, hogy a vállalkozók ismerjék fel, össztársadalmi érdekről van szó akkor, amikor a fogyatékosokat támogatják.
A versenyszféra bevonását szolgálja egyébként az a programunk, amelyet az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal Lámpaláz néven indított el. Ennek éppen az a célja, hogy minél több gazdasági szervezetet vonjunk be és tegyünk érdekeltté abban, hogy az akadálymentesítésben, a rámpák építésében vegyenek részt, és tegyenek hozzá forrásokat. Szeretném felhívni a figyelmet nagyon hangsúlyosan arra, hogy a fogyatékosszervezeteknek juttatott támogatások nem egyenlőek a fogyatékosokhoz eljutó támogatásokkal. Ennek ellenére úgy gondoljuk, nagyon fontos, hogy a fogyatékos érdekvédelmi szervezeteket támogassuk. Az október 15-ei kormányülésen elfogadta a kormány azt, hogy nem fog csökkenni egyetlen fogyatékosügyi szervezet támogatása sem.
A fogyatékosokhoz eljutó támogatások pedig növekedtek. A megváltozott munkaképességűek járadéka 58,5 milliárdról 62,1 milliárd forintra, a fogyatékossági támogatás és a vakok személyi járadéka 18 milliárdról 21,2 milliárdra, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására szánt támogatás 36 milliárdról 40,8 milliárdra nőtt. Egy pluszforrás is keletkezett, a köztársasági esélyegyenlőségi program költségvetésében 840 millió forintot irányzunk elő a jövő évre a fizikai és információs akadálymentesítésre, a közlekedési támogatási rendszer átalakítására és a fogyatékos emberek életfeltételeivel kapcsolatos kutatásokra.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť