DR. GÖNCZ KINGA

Full text search

DR. GÖNCZ KINGA
DR. GÖNCZ KINGA egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném először is megköszönni ezt a napirend előtti felszólalását, mert azt gondolom, hogy mindannyian hasonlóan éreztünk ezeknek a híreknek a hallatán. Nagyon sok minden elindult a törvényalkotás terén is, az intézkedések terén is, de mert ezek a tragikus események pont azt jelezték, hogy ezek mind együtt sem voltak elegendőek eddig, el kell gondolkoznunk azon, hogy a jogszabályok mellett valóban hogyan tudjuk elérni azt, hogy a jogszabályokban foglaltak megvalósuljanak, és mindenkihez eljussanak, aki ilyen fajta krízishelyzetben van.
Talán mégis érdemes számba venni azokat az intézkedéseket, amelyek történtek, és amelyeket tervezünk az eljövendő időben, melyek segíthetnek abban, hogy valóban meg tudjuk előzni minél szélesebb körben a családon belüli erőszakot. Számos törvény megalkotásával, jogszabály-módosítással készítettük elő az európai uniós csatlakozást itt az utóbbi másfél évben, és tudjuk, hogy az Európai Unióban kiemelt érték az emberi jogok védelme és a gyermeki jogok védelme. Azt gondolom, ez visszaköszön a jogrendben, de ahogy látjuk, ez nem elegendő. További jelentős változások várhatók a nők elleni, illetve a családon belüli erőszakot érintő jogszabályokban a közeljövőben.
(9.10)
Képviselő úr is említette az Országgyűlésnek a családon belüli erőszak megelőzésére és hatékony kezelésére vonatkozó határozatát, ami fel is szólítja a kormányt, hogy tegyen lépéseket kiemelt területeken; ilyen a menedékházak hálózatának korszerűsítése, bővítése. Felszólította a kormányt, hogy biztosítson lehetőséget a családon belüli erőszak áldozatainak jogi segítségre, tanácsadásra, ami szintén nagyon fontos, és hogy dolgozzon ki egy komplex cselekvési programot, ahol a szankcionálás mellett a megelőzésen és egy komplex kezelésen van a hangsúly. Azt gondolom, hogy ez nagyon fontos, hogy el tudjunk mozdulni ebbe az irányba.
A másik ilyen alapdokumentum, ami szintén most kerül az Országgyűlés elé, ez a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiájáról szóló országgyűlési határozatról szóló előterjesztés. És van egy harmadik dokumentum is, ami megint számba veszi a teendőket, tennivalókat, intézkedéseket, ez a 2003-2006. évre szóló, nők és férfiak esélyegyenlőségét előmozdító nemzeti cselekvési programról szóló kormányhatározat. Ezek talán azok a keretek, amelyek közé lehetne helyezni azokat az intézkedéseket, amelyek valóban ebben az irányban jelentenek továbblépést.
Említeném még, hogy a 2004. évtől bekapcsolódunk a Daphne-programba, amit az Európai Parlament és az Európai Tanács fogadott el, és a családon belüli erőszak megelőzésével, intézkedésekkel foglalkozik ezen a területen. Még talán említésre érdemes a Sure Start-program, ami egy angol modell átvétele, magyarországi adaptációja, aminek modellkísérletei ebben az évben indulnak néhány hátrányos régióban, kistérségben. Ennek a megközelítésnek talán az az érdekessége, hogy az angolok nagyon komplex módon kezelik a családok krízishelyzetét, és elkezdik a gondozást még a terhesség idején. Nemcsak az anyát segítik abban, hogy felkészüljön a szülésre, a gyerekvállalásra, hanem adott esetben az apának is segítenek abban, hogy munkát találjon, hogy hozzáférjenek szolgáltatásokhoz, különböző pénzbeni ellátásokhoz, és itt a hozzáférés legalább olyan fontos, mint a közvetlen segítség, mert nagyon sokan információ híján - ahogy képviselő úr is említette - nem férnek hozzá ezekhez az információkhoz. Erre a programra erre az évre 30 millió forint van, szeretnénk kitágítani a következő évben és a tapasztalatok alapján továbbfejleszteni.
Talán érdemes megemlíteni, hogy a csecsemőgyilkosságok megelőzésével kapcsolatosan a gyermekvédelmi törvény is nagyon sok mindent felsorol, mint a gyermekjóléti szolgálatok feladatait. Sajnos, most ezek az események is arra utalnak, hogy nem mindenkihez érnek el ezek a segítségek. A gyermekjóléti szolgálatok feladata, hogy tájékoztassák akár a várandós nőket az őket megillető jogokról, egyrészről segítsék a támogatásokhoz való hozzáférésüket, a személyes kapcsolatban kapjanak segítséget a problémáik rendezésére. Adott esetben - ahogy szintén említette képviselő úr - segítsenek az örökbefogadás előkészítésében, abban, hogy kapcsolatot létesítsenek civil szervezetekkel, akik az örökbefogadásban segíteni tudnak, közvetíteni tudnak.
Néhány dolgot még említenék. Itt felmerült képviselő úr hozzászólásában, hogy nem elég, ha a szakemberek tudnak ezekről a lehetőségekről, hanem minél szélesebb körben tájékoztatni kell a lakosságot, az embereket, magukat azokat, akik krízishelyzetbe kerülhetnek. Az előző évben pályázati úton (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) több ilyen kiadványt támogattunk, és ezt tervezzük a következő évre is.
Még csak egyetlen dolgot mondanék, hogy elkészült néhány módszertani levél, ami a szakemberek számára, de szélesebb körben is információkat hordoz, részben a rendőrség számára, a gyermekjóléti szolgálatokban dolgozók számára, részben a védőnők, gyermekorvosok számára, ami ugyanezzel a témával foglalkozik.
Ennek ellenére azt gondoljuk, hogy sok teendő van ezzel, és még egyszer köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť