DR. CSILLAG ISTVÁN

Full text search

DR. CSILLAG ISTVÁN
DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A közlekedési tárcának az a feladata, hogy négy dolgot próbáljon meg érvényesíteni, négy értéket képviseljen, ennek szerezzen érvényt. Az első és legfontosabb, hogy a biztonságos közlekedés feltételeit teremtse meg. A második, hogy az időt segítse megnyerni, hogy olyan útvonalak álljanak rendelkezésre, hogy ennek hiánya miatt ne veszítsenek időt a közlekedők. A harmadik dolog, amire odafigyelünk, hogy olyan környezeti terhelés alakuljon ki vagy mérséklődjön hazánkban, ami méltó az európai országok színvonalához, ne legyünk elmaradott, hátsó, balkáni ország. A negyedik az adófizetők pénze. Ugyanis mindaz, amit el akarunk érni, nem ingyen van; nincs ingyen leves, ezt tanítják már nagyon régóta. Tehát amikor ezeket a nagyon fontos célokat el akarjuk érni, vizsgálnunk kell, hogy mi mibe kerül.
Az előző kormánytól megörököltük, hogy a kapuk a futball fellendítése érdekében a futballpályákra valók. Igaz, a futball ettől nem lendült fel, viszont tény, hogy attól az európai uniós irányelvtől viszont jóval hátrább kerültünk, amelyik a tényleges úthasználattal arányos díjfizetést írja elő.
A bevezetett matricarendszer e tekintetben egy átalánydíjas rendszer, butább rendszer, mint volt az, amelyik korábban érvényesült. Amikor tehát arról beszélünk, hogy ezt a buta rendszert hogyan lehet hozzáigazítani a kereslethez, hogyan lehet hozzáigazítani az igényekhez, hogyan lehet hozzáigazítani a használathoz, a biztonsághoz, az időmegtakarításhoz és a környezetterhelés mérsékléséhez, akkor lényegében arról beszélünk, hogy hogyan kell átalakítani addig is, amíg a technika nem teszi majd lehetővé, hogy újra visszatérjünk oda, ahol voltunk négy évvel ezelőtt: az Európai Unió fejlett országainak működéséhez.
A Szabad Demokraták Szövetsége európai jellegű, európai alapzatú úthasználatot, közlekedésfejlesztést képvisel, és a kormány is ezt képviseli. Ezért a matricarendszer átalakításában az vezetett bennünket, hogy megpróbáljunk az igényekhez igazodni, de ugyanakkor az adófizetők zsebét kímélni.
Azaz két összefüggés alapján alakult ki, alakult át és alakul még a matricarendszer. A kereslet és a kínálat, az adófizetők és az úthasználók közötti összefüggést vizsgáljuk. Azt szeretnénk, hogy ne az adófizetők fizessék meg az úthasználók helyett - vagy jelentős mértékben - az úthasználat költségeit. Ezért vált ez a rendszer cizellálttá, ezért vezettük be a négynapos matricát is, mert abból indultunk ki, hogy bizonyos időszakokban – mint amilyen a nyár – jelentősen, mintegy 40 százalékkal megnő elsősorban a személygépkocsik forgalma; nyilván két ok miatt: mert hazánk a turizmus célpontja, másfelől pedig azért, mert tranzitország.
A négynapos matrica vásárlóinak több mint 50 százaléka külföldi rendszámú gépkocsi volt. Ezért ebben az időszakban nekünk a kereslet és a kínálat összefüggését kell vizsgálnunk. Az év más időszakában azonban azzal számolunk, hogy hazai, belföldi rendszámú személygépkocsik fogják használni ezt, márpedig nekünk az a célunk, hogy megkönnyítsük a biztonságos és a környezetre kisebb terhelést jelentő autópálya-használatot.
Ezért rendszerbe állítjuk, tehát nemcsak ideiglenes kísérletként használjuk a négynapos matricát, és a rendszerbe állítás következménye az, hogy a matrica ára a kereslet-kínálati szempontból legfrekventáltabb időszakban a kereslethez igazodik, ezen az idényen kívül pedig árengedményt adunk. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) A négynapos matrica így fog bevonulni, nem virgáccsal, hanem remélhetőleg karácsonyi ajándékkal a karácsonyi időszakban és az egész évben.
Köszönöm a szót. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť