PÜSKI ANDRÁS

Full text search

PÜSKI ANDRÁS
PÜSKI ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat indoklása szerint ezen tervezett jogszabály célja az egységes munkaügyi nyilvántartás létrehozása és működése törvényi feltételeinek megteremtése. A nyilvántartás a törvény hatálybalépését követően a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkaviszonyokat fogja nyilvántartani, és ezzel összefüggésben tartalmazza majd a munkaadók és a velük munkaviszonyban álló munkavállalók adatait.
A nyilvántartás létrehozása, úgy gondolom, hozzá fog járulni a munkaerőpiac átláthatóságának javulásához, a munkavállalók jogbiztonságának növeléséhez, az európai közösségi jog által előírt adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése feltételeinek megteremtéséhez, valamint a munkaügyi ellenőrzési rendszer fejlesztéséhez.
A nyilvántartás elősegíti majd az Európai Unió tagállamaira vonatkozó foglalkoztatáspolitikai irányelvek érvényesülését is, melyek között szerepel a be nem jelentett munkavégzés átalakítása bejelentett foglalkoztatássá. A rendszer biztosítani fogja az Európai Unióhoz történő csatlakozással keletkező adatszolgáltatási és statisztikai kötelezettségek teljesítésének feltételeit a munkaviszonyok fennállása terén.
A nyilvántartás egy igen széles körű támogatást fog nyújtani a munkaügyi ellenőrzési rendszer részére. Biztosítani fogja, hogy már a munkába lépéstől egyértelműen ellenőrizhető legyen a munkaviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettség teljesítése. A működésével megteremtődhetnek azok a törvényi és technikai feltételek, amelyek szükségesek a bejelentés nélküli munkavégzés feltárását előíró európai foglalkoztatási irányelv számára.
(12.20)
Ennek alapján a javaslat által meghatározott körben jobban megismerhetővé válnak a munkaerő-piaci mozgások. Ezzel a munkaerő-piaci folyamatok átláthatósága javul, ami nagymértékben hozzájárul a munkaügyi tervezés statisztikai feltételeinek megteremtéséhez. A nyilvántartás működése során saját adatainak ellenőrzése céljából igénybe kell venni más nyilvántartások adatait is. Az adatok a javaslat szerint statisztikai célra felhasználhatók, és statisztikai célú felhasználásra nem azonosítható módon, népszámlálási célra viszont azonosítható módon átadhatók. Úgy gondolom, külön figyelmet kell fordítani jelen pontnál az adatkezelésre, és oda kell figyelni arra, hogy minden visszaélési lehetőséget kizárjunk. Egyetértve az előttem elhangzottakkal, úgy gondolom, el kell oszlatnunk a lakosság adatszolgáltatással szemben fönnálló bizalmatlanságát.
A törvényjavaslat tekintetében meg kell említeni, hogy annak várhatóan két végrehajtási rendelete is lesz, hiszen a javaslat felhatalmazást ad egyrészt a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszternek, hogy az informatikai és hírközlési miniszterrel egyetértésben határozza meg a nyilvántartás keretében használt, a munkaadó és munkavállaló által saját adatokhoz való hozzáférést biztosító kód, továbbá a munkaügyi ellenőrzés számára a hatósági hozzáférést biztosító kód képzésének, kiadásának és alkalmazásának szabályait; másrészt a kormánynak, hogy rendeletben állapítsa meg a munkaügyi nyilvántartási és bejelentési kötelezettségre, valamint ezen teljesítés visszaigazolására vonatkozó szabályokat.
Szeretném kiemelni, hogy a 2. § értelmében csak a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkáltatókra terjed ki ez a nyilvántartási kötelezettség. Ez nyilvánvalóan nem maradhat ebben a körben, szükséges kiterjeszteni a közalkalmazottakra, köztisztviselőkre, tehát végső soron valamennyi foglalkoztatottra.
Úgy gondolom tehát, hogy az előttünk fekvő törvénytervezet jó célokat szolgál. Védi a munkavállalókat, s amint ez kiderült, nem sérti a tisztességes munkaadók érdekeit sem. Mindezek alapján tehát úgy gondolom, hogy a Magyar Demokrata Fórum támogatni tudja ezt a törvénytervezetet.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť