DR. BÓTH JÁNOS

Full text search

DR. BÓTH JÁNOS
DR. BÓTH JÁNOS, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság 2003. október 13-ai ülésén megtárgyalta a T/5669. számú törvényjavaslatot, amely az egységes munkaügyi nyilvántartás létrehozását szolgálja, és ezt egyes törvények módosításával kívánja megoldani. Rövid terjedelmű törvényjavaslatról van szó, de fontos a tartalma, mert valós társadalmi igényt elégít ki. Elfogadása majd elősegíti az Európai Unió tagállamaira vonatkozó foglalkoztatáspolitikai irányelvek érvényesülését is.
A jogalkotási törvény elvárásai is teljesültek. A koncepciótól a törvényjavaslat benyújtásáig már a végrehajtás szabályait is kidolgozták. A bizottsági ülésen felvetődtek a munkaviszony létrehozásának és megszüntetésének - idézőjelbe tett - „azonnali” bejelentésével kapcsolatos aggályok. Ezekre a már kidolgozott kormány- és minisztériumi rendelettervezetek adnak választ, amelyeket azóta megismerhettünk.
A törvényjavaslat célja a szolgáltató állam megvalósítása a munkaügyi nyilvántartás területén. Ez a munkavállalók jogbiztonságát szolgálja, mert ezáltal a munkaviszonyok igazolása garantált lesz, és a tisztességes munkaadókat is védi ez a javaslat a gazdasági versenyben a szürke- és feketegazdaság képviselőivel szemben. A törvényjavaslat figyelembe vette az adatvédelmi biztos elvárásait. Az Érdekegyeztető Tanács megtárgyalta, a munkavállalói oldal üdvözölte, a munkaadói oldal pedig tudomásul vette a törvényjavaslatot.
A bizottsági vitában elhangzott, hogy fontos előrelépés lesz a törvény elfogadása nemzetközileg is. Románia például tőlünk szeretne e területen tanulni, viszont az is igaz, hogy Angliában már a járulékok nyilvántartása területén is előrébb vannak.
A törvényjavaslat elfogadásával megszűnik az a köztes állapot, amely a munkakönyv megszűnése óta létrejött, és a munkavállalók egy része így ki volt téve az esetleges munkaadói felelőtlenségnek, ha a munkaadó nem jelentette be a munkavállaló munkaviszonyát. Elégedettségünk akkor lenne teljes, ha a javaslat nemcsak a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalókra, hanem az azon kívüliekre, a költségvetési szférára is kiterjedne. E második lépcsőben is bízva, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság egyhangúlag támogatja ezt a pártpolitikáktól független törvényjavaslatot, melyet megtárgyalásra alkalmasnak tart, és elfogadásra ajánl a tisztelt Háznak.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť