MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Amikor én gyermek voltam, akkor a söntésekben és a kocsmákban ki volt írva, hogy földre köpni hatóságilag tilos. Ma nincsenek ilyen feliratok. Köpködnek a földre? Nem nagyon, legfeljebb a dohányosok dobják el a csikkjeiket. De azért most is, ha azt mondanánk, hogy hatóságilag akarjuk ezt megtiltani, nem jutnánk semmire. Sokkal többre lehet jutni a neveléssel, az illem kialakításával, a közszemlélet kialakításával. Hiába hoznánk törvényt, hogy a temetőben kereplővel, síppal, dobbal nem szabad zajongani, nem szabad üvölteni, nem szabad gyűlöletbeszédet mondani, csak csinálnák tovább.
Példát kell adni, és neveléssel kell elérni ezeket a dolgokat. Kalapáccsal nem lehet órát, műszereket javítani, legföljebb összetörni. Tiszteletre méltó az Igazságügyi Minisztérium törekvése, és én, aki kétszer is szenvedő alanya voltam ez ideig ezeknek az iniuriáknak, én magam nem kérem azt, hogy büntetőjogi eszközökkel tegyük helyre ezeket a dolgokat, inkább meg kellene nézni, hogy milyen pedagógusok azok, akik a gyerekeiket kiviszik, sípot adnak nekik, zajonganak, vagy tojást adnak a kezükbe és így tovább. Tehát ez sokkal hatékonyabb lehet.
A másik dolog, hogy a '89 előtti 44 évben az izgatás szóval hihetetlen módon visszaéltek. Emlékszem, a legfelsőbb bírósági döntvénytárában például ha valaki Szabad Európát hallgatott nyitott ablaknál, az minősített esete volt az izgatásnak, mert bárki az ablak előtt elmehetett és meghallgathatta. Vagy a társbérlő közös helyiségének az asztalán hagyott egy levelet, amit a barátjának írt, s abban izgatás, népi demokrácia elleni izgatás volt. Nem jutott el a barátjához, de a másik társbérlő esetleg a nem lezárt borítékot kinyithatta, és ennek következtében elkövette a bűncselekményt.
Tehát rendkívül rossz emlékeinek vannak az izgatás beemeléséről. Van az uszítás szó, amit az Alkotmánybíróság is jóváhagyott, és amit a harmadik hatalmi ág, a bíróság nagyon pontosan szabályozott (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és megfelelő módon kialakított, csak nem alkalmazták kellő mennyiségben.
Köszönöm elnök úr. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť