GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Szabó Zoltán! Azt a korlátozást, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása csak akkor elkövethető a jogalkotó részéről, hogyha itt egy olyan véleményről, olyan cselekedetről van szó, ami jogsértő, törvénysértő és cselekvő fellépésre ösztönöz másokat, tehát olyan véleményről, ami másokat felszólít fizikai erőszak alkalmazására, megfélemlítésre, megalázásra és a többi, ezt a korlátozást nem mi mondjuk itt, ebben a vitában, ezt mindannyian tudjuk, hanem ez egy nagyon kemény korlátozás, méghozzá az Alkotmánybíróság gyakorlatából fakadó korlátozás. Az a körülmény, hogy az Alkotmánybíróság nagy tekintélyű volt elnöke kerek perec alkotmányellenesnek nyilvánít egy ilyen törvényjavaslatot, ez mondjuk, feltételezi azt, hogy legalábbis vitatható, hogy ez a javaslat alkotmányos-e vagy sem.
Azt a véleményemet szeretném itt megismételni, hogy ennek a javaslatnak az Alkotmánybíróságon való esetleges elvérzésénél kevesebb olyan dolgot tudok mondani, ami többet árt annak a politikánknak, amellyel a rasszista beszéd, a gyűlöletkeltő beszéd ellen akarunk fellépni. Hiszen, ha ez megtörténik, akkor keletkezhet, mondom még egyszer, az a látszat sokak szemében, hogy egyrészt az alkotmány nem is védi annyira az ő alapvető jogaikat, másrészt pedig, hogy nem ez az ominózus jogszabály, amelyről mi vitatkozunk, hanem általában a rasszista beszéd elleni fellépés az, ami alkotmányellenes. Azt gondolom, hogy ez a kockázat olyan kockázat, ami nagyon komoly óvatosságra kell hogy intse a kormányzatot, és mindazokat, akik ezt a javaslatot támogatják a parlamentben.
Köszönöm. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť