GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Eörsi Mátyáshoz csatlakozva én is annak a véleményemnek szeretnék hangot adni, hogy ha erről a törvényről adott esetben kiderül, hogy alkotmányellenes, vagy csak annyi derül ki róla, hogy nem tud hatályosulni, ismétlem, az nagyon komoly veszélyeket rejt magában, és nagyon komoly csalódást okozunk azoknak, akik ettől a törvénytől vártak valamit, és elhitték nekünk, hogy ez a törvény megoldás lesz az ő félelmeikre.
Ki kell mondanunk, ebben a vitában nem először, hogy a gyűlöletbeszéd fő forrása a gyűlöletet keltő, de kódolt politikai beszéd, még akkor is, ha a gyűlöletbeszédnek nem ez a leglátványosabb megjelenési forrása; a fő forrása, ahonnan fakad, ez.
Visszatérve a másik kérdéshez, amelyet Csákabonyi képviselőtársam feltett, miszerint az alkotmánybírósági határozatokkal hogyan is állunk. Azt mondta '92-ben az Alkotmánybíróság, hogy a szabad véleménynyilvánításhoz való jog a véleményt annak érték- és igazságtartalmára való tekintet nélkül védi. A '99-es döntés ezen a határozaton alapul, és ezzel a bíróság egyértelművé teszi, hogy állandó értelmezése szerint a véleménynyilvánítás nem korlátozható a vélemény tartalma alapján azon az alapon, hogy a kifejtett nézet hamis vagy értéktelen. Nem korlátozható azon az alapon, hogy elvben alkalmas a gyűlöletkeltésre; a közlésnek magában kell hordoznia a tényleges veszélyt, hogy gyűlöletet vált ki. Ezen túl a büntetőjog latba vetése akkor jogos, ha a felgerjesztett indulatok erős késztetést adnak a célba vett csoport elleni cselekvő fellépésre, és nemcsak cselekvő fellépésre, hanem jogsértő cselekvésre kell hogy késztessenek, fizikai erőszak alkalmazására, megfélemlítésre, megalázásra, diszkriminálásra.
És azt is kimondja ez a határozat, benne van, tartalmazza: a korlátozásnak ki kell elégítenie a jogállamiság és azon belül a jogbiztonság követelményeit is. Meggyőződésünk szerint ezek az alapelvek bizony kőbe vésettek, sziklaszilárdak, és ebben egyetértek Salamon Lászlóval, hogy kijelölik azokat a kereteket, amelyek számunkra adottak.
Én is azok közé tartozom, akik azt mondják, hogy a mostani, előttünk fekvő javaslat szétfeszítené ezeket a kereteket (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), nem marad meg ezen keretek között.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť