DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): A magam részéről az előbb már összepakoltam, úgy éreztem, hogy már minden érvet elmondtunk egymásnak, de Csákabonyi képviselőtársamnak ez a befejező mondata mégis arra ösztökélt, hogy egy utolsó megjegyzést tegyek.
Nem, vita van köztünk ebben a kérdésben. Nem gondoljuk azt, hogy a jelenlegi szabályozás rossz, tehát ezt nem jól értelmezi, képviselő úr. A vita itt arról szólt, hogy azt gondoljuk, nekünk az a meggyőződésünk, hogy a jelenlegi jogi szabályozás is minden lehetőséget megad arra, hogy fellépjünk a gyűlöletbeszéddel szemben, a faji, a vallási és a nemzeti alapon történő kirekesztéssel szemben. Ez nem történik meg, de azért nem történik meg megfelelő számban, megfelelő mértékben, mert a különböző szervek és szervezetek nem alkalmazzák az egyébként már létező jogszabályokat, az adott lehetőségekkel nem élnek. Ez az egyik vita közöttünk.
A másik, azt mondja a képviselő úr, hogy nem teszünk javaslatokat: dehogynem teszünk javaslatokat! Elmondtuk, hogy először is, bizony rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök, vagyis a kormánynak, ha úgy ítéli meg, hogy ez a helyzet tarthatatlan, akkor alaposan meg kell vizsgálnia azt, hogy miért nem éltek eddig a rendelkezésre álló eszközökkel a megfelelő szervezetek. Történt ilyen vizsgálat? Nem történt. Részünkről ez egy javaslat, hogy meg kell vizsgálni, és lépni kell ebben az ügyben.
Másodsorban az is egy javaslat a részünkről, és az SZDSZ nagyon határozottan emellett van, mint elszánt híve, ha úgy tetszik, a szólásszabadságnak, és elszánt ellenfele a gyűlöletbeszédnek, hogy a politikai élet és a közélet szereplőinek saját magatartásukkal, állásfoglalásaikkal, kinyilatkoztatásaikkal mintát kell mutatniuk arra, hogyan kell elkülöníteni a gyűlöletbeszédet alkalmazókat, a gyűlöletbeszéddel élőket, hogyan kell velük szemben fellépni, hogyan kell világossá tenni azt, hogy ez elfogadhatatlan a magyar demokrácia és a Magyar Köztársaság számára. Az SZDSZ ebben egyébként mindig elkötelezett volt, ezután is az lesz, és azt gondolom, közösen kell nagyon határozottan fellépni ebben az ügyben, hogy ne legyen kétsége a választópolgároknak annak kapcsán, hogy van-e olyan párt, amelyik bármilyen módon, nyíltan vagy hallgatólagosan támogatja az ilyen gyakorlatot. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) Azt gondolom, ez is világos és határozott javaslat a részünkről.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)
(17.20)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť