DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót. Csákabonyi Balázs képviselőtársam beszélt arról hozzászólásában, hogy mit vár el a társadalom tőlünk, és ez valóban lényeges szempont; szeretnék most erre kitérni. Nos, a társadalom valóban és jogosan azt várja el, tegyünk meg mindent azért, hogy legyen fellépési lehetőség a számára elfogadhatatlan megnyilvánulásokkal szemben; de egyúttal a társadalom azt is joggal várja el tőlünk, hogy ez megfelelő jogi korlátok között érvényesüljön, az alkotmány keretei között, hiszen az alkotmány nem valami írott malaszt, nem valami fölöttünk lebegő, átláthatatlan valami, hanem nagyon is valóság. Ez jelenti a jogállamot, ez jelenti a demokráciát, az alkotmányos rend betartását, a törvények uralmát. A társadalom ezt is elvárja tőlünk, hogy a törvények uralmát és az alapvető emberi jogok tiszteletét garantálni tudjuk.
Nem lehet, azt gondolom, pusztán a társadalmi elvárást mindenek fölé helyezni, hiszen egy politikusnak az a dolga, hogy ha úgy ítéli meg, hogy a társadalmi elvárás olyan irányba megy vagy olyan célokat tűz ki maga elé, amelyek számára nem támogathatóak, helytelenek, vitathatók, akkor vitassa azokat, és segítsen alakítani a társadalmi elvárásokat. Nyilván képviselőtársam is pontosan tudja, ha most szavazást rendeznénk arról, hogy a magyar társadalom támogatja-e a halálbüntetést vagy sem, a magyar társadalom többsége a halálbüntetés mellett foglalna állást. Mégsem javasolnám senkinek sem, hogy emellett érveljen, én magam küzdenék a leghatározottabban ez ellen, és ez is egy ilyen ügy.
Azt gondolom, a társadalom nem tud mindent, nincs minden információ birtokában ezzel a kérdéskörrel kapcsolatban. Látnunk kell, hogy amikor a véleménynyilvánítás szabadsága és az emberi méltóság joga mint két alapvető emberi jog ütközik egymással, amikor kiállunk a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, akkor az alapvető demokratikus jogok és az alapvető demokratikus intézmények védelme mellett teszünk hitet. Az amerikai legfelsőbb bíróság egy ítéletében úgy fogalmazott, hogy bármilyen veszedelmesnek tűnhet egy vélemény, kijavításának eszköze a szemben álló gondolatok versenye. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) Nos, nekünk is ezt az alaptételt kell szem előtt tartanunk.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť