DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Gulyás képviselő úr észrevételére szeretnék válaszolni, amely kapcsolódik Szabó Zoltán képviselő úr egyik előző észrevételéhez. Tehát milyen jogi eszközök állnak rendelkezésre? Mert rendelkezésre állnak jogi eszközök, ezt ne feledjük el. Most is léteznek olyan jogi eszközök Magyarországon, amikkel rendesen fel lehetne lépni a gyűlöletbeszéddel szemben.
Először is, van a büntető törvénykönyv 269. §-a, amely világossá teszi a gyűlöletre való uszítás fogalmát. Megjegyzem, fel is léptek ebben az ügyben, hiszen volt az előző ciklusban olyan képviselőtársunk, aki többek között ezen paragrafus alkalmazása kapcsán került elítélésre, nem is olyan régen. Tehát létezik, van fellépési lehetőség. Nem szabad azt hinni, hogy nem lehet mit tenni ebben az országban. Másfelől a Btk.-ba 1996-ban iktattuk be az apartheid elnevezésű tényállást, amely az emberiség elleni bűncselekményeket tartalmazó fejezetben található.
Harmadrészt: a Btk. 174/B. §-ában van a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport tagjai elleni erőszakkal kapcsolatos tényállás, amely szintén lehetőséget teremt mindenféle fellépésre. Negyedszer: a Btk. a 2000. évi módosításakor bevezetett egy olyan tényállást, amely a rendbontást büntetendő cselekménnyé nyilvánította, például ha valaki nyilvános rendezvény rendezőjeként a rend fenntartása érdekében tett intézkedéssel szemben erőszakkal vagy fenyegetéssel ellenállást tanúsít - egyébként ez a történet szól a futballmeccsekről.
Még egy megjegyzés: a legfontosabb az, hogy milyen példát mutatunk, és milyen a politikai közhangulat egy országban. Megjegyzem, én ismerek olyan rádióműsort, amely évek óta volt műsoron a Magyar Rádióban, ez egy olyan rádióműsor volt, amely javarészt a homoszexuálisok problémáival foglalkozott; e műsor készítői elmondták, hogy 1996-98 között kevés indulatos betelefonáló volt, 1998-tól kezdődően tömegesen megnőtt az indulatos betelefonálók száma.
Vagyis a politikai közhangulat alapvetően befolyásolja azt, hogy növekszik a gyűlöletbeszéd mértéke, vagy sem. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) Ez a döntő kiváltó ok, kedves képviselőtársaim, nem a büntetőjogi fenyegetettség.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť