DR. EÖRSI MÁTYÁS

Full text search

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szeretném majd hosszabban is kifejteni véleményemet, de erre a Szabó Zoltán képviselő úr által felhozott példára szeretnék válaszolni. Valóban, a gyűlöletbeszéd egyik legeklatánsabb példája, amely néhány futballpályán történik, ahol a tömeg valóban azt kiabálja, hogy indul a vonat Auschwitzba. Nincs senki ebben a teremben, és valószínűnek tartom, hogy azok közt sem, akik figyelik ezt a vitát, akik ne tudnák egészen pontosan, hogy ez a mondat mire utal, hogy azok, akik ezt skandálják, mire gondolnak eközben.
Azonban fölteszem azt a kérdést Szabó Zoltán képviselő úrnak, hogy ennek a mondatnak az alapján, ha valaki bírósághoz fordul, és büntető feljelentést tesz - hátha az ügyészség ebben az esetben úgy döntene, hogy feljelentést tesz -, a bíróság vajon képes lenne-e megállapítani azt, hogy a kormány által elfogadásra javasolt új törvény alapján a kiabálók elmarasztalhatóak-e.
De továbbmegyek. tételezzük fel, hogy a bíróság elmarasztalja az elkövetőket! Azt követően a futballpálya B-közepén azt fogják csak kiabálni, hogy indul a vonat, csak ennyit. Tudja, Szabó Zoltán képviselő úr, hogy mire fog utalni ez a mondat? Tudja. Tudja, hogy van-e valaki ebben a teremben, aki nem tudná, hogy ez a mondat mire fog utalni? Mindenki tudja. Ez a mondat arra fog utalni, hogy indul a vonat Auschwitzba, hogy embereket elgázosítsanak. De ha csak arról szól ez a mondat, hogy indul a vonat, nem lesz olyan bíróság ebben az országban, amelyik képes lenne azt mondani, hogy bűncselekmény történt.
(16.00)
Tehát higgye el nekem, képviselő úr, elfogadva azokat a nagyon fontos szempontokat, amelyeket itt fölvetett, hogy a kormány javaslata legfeljebb arra lesz alkalmas - erről majd beszélek hosszabban is -, hogy kódolt beszédbe kényszerítse az elkövetőket, de őket elkapni sajnos nem lesz lehetséges.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť