PÁL TIBOR

Full text search

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdését, mert őszintén mondom, magam is örülök annak, hogy az, ami a hétvégén Mátranovákon történt, valóban szomorú és elkeserítő helyzet, viszont jó szívvel láttam én is azt, amit ön is mondott, hogy a megyében a katasztrófavédelem szakemberei, az önkormányzat emberei nagyon jó együttműködéssel azt a veszélyhelyzetet el tudták hárítani, ami ott kialakult.
Ön bizonyára tudja, hogy a vis maior támogatásokról egy törvény rendelkezik. Ennek a törvénynek az alapján a helyi önkormányzat támogatást igényelhet a területfejlesztési tanácstól. Mind ez ideig még nem érkezett támogatásra igény, azt gondolom, a károk felmérése folyamatban van. De azért azt fontos tudni, hogy a vis maior keret olyan helyzetekre van, amelyek előre nem láthatók, és amikor az állam vállal nem kezességet, de az állam lép be a kárenyhítési folyamatba. Itt, ebben az esetben nem természeti katasztrófáról van szó, mint amilyen, mondjuk, Csereháton volt az esőzés, hanem arról van szó, hogy a víztározó tulajdonosa az, aki szabálytalanság, nem megfelelő építés miatt okozta ezt a kárt, tehát a helytállást itt neki kell vállalnia, neki kell belépnie mint helytállónak a károk enyhítésére, illetve a kárelhárítás esetében.
Természetesen az a keret, amely a vis maior tartalékban van, minden évben a megyei fejlesztési tanácsoknál rendelkezésre áll, ez évente 250 millió forint körüli összeg. Ez nemcsak épületekre, hanem olyan szociális juttatásokra is adható, amikor, mondjuk, hirtelen esetben valakinek nincs hol megszállnia, nincs lakóhelye. Ebben az esetben ebből a pénzből kell az önkormányzatnak, illetve a megyei fejlesztési tanácsnak ezt finanszíroznia. Ez egy olyan keret, tisztelt képviselő úr, amit akár előlegként is gyorsan ki lehet utalni. Ugyanez történt, mint már említettem, Csereháton, ahol ezt megtették, és az ott lakók számára biztosították a megfelelő lakhatási feltételeket.
Hogy mekkora ez az összeg, azt a második egy percben fogom elmondani. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť