DR. PERSÁNYI MIKLÓS

Full text search

DR. PERSÁNYI MIKLÓS
DR. PERSÁNYI MIKLÓS környezetvédelmi és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Egyetérthetünk azzal, hogy időjárásunk egyre szélsőségesebb; az idei évben a tavaszi belvíz és jég elleni védekezés után újra igen súlyos országos aszály volt ezen a nyáron.
(15.00)
Az éghajlati elemek ilyen változására fel kell készülnünk. Nem bizonyított ugyan, hogy ez valóban a globális éghajlatváltozás következménye, vagy pedig csak rendkívüli időjárás, de egyre több tényező valószínűsíti, hogy a Föld éghajlatában igen jelentős változások vannak.
A klíma globális változását csak globális összefüggéssel lehet valamilyen módon befolyásolni. Nyilván ebben egy komoly nemzetközi együttműködés bontakozik ki, amelyben a magyar fél részt vesz olyannyira, hogy az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó keretegyezménye 9. ülésszakán, most decemberben, Milánóban, személyemben magyar elnök fogja elnökölni ezt az ülést.
De nyilván az is fontos, hogy nálunk, Magyarországon, a Kárpát-medencében mi történik. Hogy pontosan mi történik, az most még kiszámíthatatlan, és ezért az országgal kapcsolatban várható hatásaira tudományos vizsgálatokat kell folytatni. A Magyar Tudományos Akadémián a tárca megbízásából összesen évi 105 millió forintból zajlik egy nagyon komplex vizsgálat, amely az idén, jövőre és az azután következő években választ ad arra, vajon mi történhet az országban.
De hogy a konkrét kérdésére is válaszoljak: a Jászság térségében a többcélú vízgazdálkodási rendszer egy olyan fejlesztés, amely alkalmas lehetne mind az ár-, mind a belvíz elleni védekezésre. Ennek a rövid távú, ebben a kormányzati ciklusban való teljes kiépítése nem valószínűsíthető, forrásokat erre előre nem látunk. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) Viszont a Vásárhelyi-terv keretében a fejlesztések már a hany-tiszasülyi víztározó esetében is...

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť