HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Szent-Iványi képviselő úrnak mondom, hogy én ki nem ejtettem a kettős állampolgárság jogintézményének fogalmát a számon. Én a magyar állampolgárságról beszéltem, a törvénymódosítás ennek a megszerzését célozza.
Tabajdi Csaba képviselőtársunk, aki egyébként a kedvezménytörvény vitája során egyedüliként kokárdával a mellén, a szíve fölött jelent meg, tőle teljesen méltatlan volt a Fidesz minősítése, amely nem a nemzeti egység megteremtését célozza, hanem a probléma belpolitikaivá való degradálását, és én ezt a leghatározottabban visszautasítom. (Taps az MDF és a Fidesz padsoraiból.)
Egy harmadik ellenérvet a bevezetőben én direkt nem mondtam el. Ez pedig az Európai Unióra való hivatkozás. Kérem, az Európai Unióban ez a joggyakorlat és ez a jogintézmény általánosan elfogadott és alkalmazott. De alkalmazott és elfogadott a határon túli országok esetében is, Horvátországban, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában is.
(16.30)
Tehát a nemzetközi érdekekre való hivatkozás egyszerűen nem fedi a valóságot. Itt egészen másról van szó. A polgári kormány, az Antall-Boross-kormány és az előző polgári kormány idején nemzeti kérdésekben és nemzeti ügyekben a nemzet érdekeinek a szolgálata volt az elsődleges cél. A jelenlegi kormány esetében pedig úgy tapasztaljuk, hogy sokkal inkább a nemzetközi elvárásoknak való megfelelés az elsődleges érv a nemzeti érdekek háttérbe szorításával.
Még egyszer kérem a tisztelt képviselőtársaimat, nem a törvény elfogadásáról van szó: azt támogassák, hogy egy szakmailag jól előkészített törvényt az Országgyűlés tárgysorozatba vegyen, és hogy az Országgyűlés nyilvánossága előtt ezt vitassa meg, ehhez kérem támogató javaslataikat.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť