DR. BÁRÁNDY PÉTER

Full text search

DR. BÁRÁNDY PÉTER
DR. BÁRÁNDY PÉTER igazságügy-miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Amit a képviselő úr valószínűleg nem fog elfogadni, azt a választ már most megadom, és azután jön az indokolás.
A kormány és a kormány egyetlen tagja sem felel azért, ahogyan jelenleg Kulcsár büntetőügye áll. Az ön által felvetettek - azt kell mondanom - viszonylag kikristályosodott ismerethiányról tanúskodnak. (Derültség a kormánypártok padsoraiban. - Zaj, taps az ellenzék padsoraiban.) Mind a büntetőjog általános részéről szóló tanulmányok alapján, mind pedig az ez év november 11-én az alkotmány- és igazságügyi bizottság ülésén elhangzottak alapján önnek ismernie kellene azt, hogy mi a kiadatás mint egy nemzetközi büntetőjogi intézmény lényege. A bizottsági ülésen ugyanis ezt a munkatársam az ön kérdésére egyszer már elmagyarázta.
Az 1994. évi XVIII. törvénnyel kihirdetett párizsi 1957. évi európai kiadatási egyezmény arról is rendelkezik, hogy a kiadatásnál a parancsot nem az Igazságügyi Minisztérium, hanem ügyészi indítványra a Fővárosi Bíróság állítja össze. Jelen esetben is ez történt. A Fővárosi Főügyészség indítványára a Fővárosi Bíróság ezt összeállította, és ennek tényállását is ő határozza meg. A tényállástól függ az, hogy a kiadatásnak mi a tartalma. A tényállást egyébként tökéletesen állította össze a bíróság, ezt hozzá kell tennem.
Ez a tényállás tartalmazza azt a tényállást, amely nálunk pénzmosásként ismeretes. A pénzmosás eredetileg bűnkapcsolati bűncselekmény. Ezt változtatták meg önök a 2001. évi CXXI. törvény 60. §-ával, így ez már nem bűnkapcsolati cselekmény, hanem olyan, ami a saját bűnös szerzeményre is elkövethető. Ez sok mindennel kompatibilis, azonban nem kompatibilis az osztrák büntető törvénykönyvvel, ezért a kettős büntethetőség feltétele hiányzik a 2001. évi CXXI. törvény 60. §-a miatt, így erre a kiadatás nem létezhet.
Ön még egy bűncselekményfélét jelöl meg, a jogosulatlan szolgáltatásnyújtást. Itt az egyes büntethetőség is hiányzik, mert ilyen bűncselekményt a magyar Btk. ugyanúgy nem ismer, mint az osztrák. (Derültség a kormánypártok padsoraiban.)
Ami az Igazságügyi Minisztérium tevékenységét illeti: 2003. június 23-án megküldtünk mindent, ezt július 29-én átvette az ottani bíróság, azonban elkeverte. Ezt többször elismerte az ott eljáró bíró, majd később föllelte ezt a teljes körű megkeresést, és ennek alapján cselekedett úgy, ahogyan novemberben cselekedett. Ehhez képest, azt gondolom, részben olyat kér rajtam számon, amit a bíróság állít össze, amit jól csinált, másrészt olyat, ami nem történt meg.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť