DR. SZANYI TIBOR

Full text search

DR. SZANYI TIBOR
DR. SZANYI TIBOR földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Nagy élvezettel olvastam az ön interpellációját, már csak azért is, mert még az utolsó percekben is próbáltam összevetni az ön állításait az Európai Unió országjelentésével.
Finoman szólva is ön enyhén szólva csúsztat. Amiket ön mondott, hogy mik vannak az országjelentésben: tisztelettel jelzem, hogy egy-két hasonlító kivételt leszámítva nincsenek ilyenek, amiket ön felolvasott. Csak hogy példákat említsek, amire ön azt mondja, hogy nem megfelelő a TSE ellenőrző rendszerünk, az országjelentés egész konkrétan azt írja: “Megtörtént, ám bizonyos kiigazítások szükségesek.”
Amint írja, hogy az állat-egészségügyi belső ellenőrzési rendszerünk… - önt félretájékoztatták, képviselő úr, ebben a rovatban nem a mi belső ellenőrzési rendszerünkről szóló, hanem az Európai Unió egységes belső piacának ellenőrzési rendszerével kapcsolatos dolgok vannak.
Amit az ANIMO-ról mond, hogy alkalmatlanok vagyunk: a jelentés rögzíti, hogy megtörténtek a szükséges lépések, ugyanakkor azt is rögzíthetjük, hogy jelenleg ez már hónapok óta tesztüzemi rendszerben folyik, következésképpen a végleges csatlakozás ez év végére volt tervezve, ez is fog történni.
Amit ön mond, hogy jelentős elmaradás van az állatazonosítás tekintetében, a következőképpen szeretnék erre válaszolni; csak fölolvasom, hogy mit ír az országjelentés: “Jól kialakított, központi számítógépes szarvasmarha-adatbázis működik, amely bizonyos fokú fejlesztésre szorul. Szükséges a sertés-, juh- és kecsketartó telepek nyilvántartása és az állományok mozgás-ellenőrzési adatbázisainak teljes mértékű kialakítása.” Igen, képviselő úr, a menetrend szerint november végéig vállaltuk ezt a feladatot, és ezt egyébként meg is fogjuk tenni.
Ami a többit illeti, nem fogom itt most végigelemezni, mert teljesen értelmetlen, hogy különböző csúsztatásokat helyre tegyünk.
Amit még szóvá kell tennem, az az, ami a határokon működő állat-egészségügyi ellenőrző pontok dolgát illeti. Tisztelt Képviselő Úr! Ön is tudja nagyon jól, hogy tíz ilyet kell az EU külső határaivá is váló magyar határokon kialakítanunk. Önök a kormányzati ciklusukat úgy fejezték be, hogy egy megveszekedett kapavágást nem csináltak, illetve egy megveszekedett fillérnyi költségvetési pénzt ehhez a célhoz hozzá nem rendeltek, ezt mind nekünk kellett bepótolni.
Sőt, klasszikusként említhetném azt az esetet, amikor az önök egyik mezőgazdasági minisztere hivatali munkásságának utolsó napjaiban azzal foglalatoskodott, hogy a ferihegyi növény- és állat-egészségügyi ellenőrző állomás mögé rendelt PHARE-pénzeket kivonta, és eltelepítette valami egészen más projekt irányába. Úgy kellett visszalapátolni ezeket a pénzeket is, de jelzem önnek, hogy októberben átadtuk - ha a magyar nyelv megengedné, annyira múlt időben mondanám, hogy két t-vel átadtuk - a Ferihegyi repülőtéren működő határ-ellenőrzési pontokat.
Tisztelt Képviselő Úr! Nyilvánvalóan az idő rövidsége nem teszi lehetővé azt, hogy az ön csúsztatásait teljes mértékig végigvegyem.
(15.10)
Maradjunk annyiban, hogy hoztam önnek a jelentésből magyar és angol nyelven - ha el tetszik olvasni, valószínűleg vissza is vonja a felvetéseit.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť