PÁNCZÉL KÁROLY

Full text search

PÁNCZÉL KÁROLY
PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Lapinformációink szerint a Magyar Bálint és az SZDSZ által vezetett oktatási tárca egy új közhasznú társaság létrehozását tervezi. Az újonnan létrehozandó, közel 250 fővel induló szervezet élére jól kipróbált ismerősök kerülnének. A vezetői posztra ugyan pályázatot írtak ki, ám a szakmán belül nyílt titok a várható győztes neve. A közhasznú társaság olyan feladatokat látna el, amelyeket az Oktatási Minisztérium és háttérintézményei ma is ellátnak. Könnyű felismerni a törekvést: az átszervezés következményeként a szaktárca szakmai fejlesztési és irányítási feladatai kiüresednek, és egy alternatív közoktatási minisztérium jönne létre, biztosítva a káderek túlélését és hatalmát a jelenlegi miniszteri vezetés bukása utáni időszakra is.
Jól ismerjük ezt a gyakorlatot, hiszen 1998-ban a kormányváltás előtt ugyanezt már kicsiben eljátszották. Akkor Pilisborosjenőn hoztak létre egy kht.-t, ahová a választási vereséget követően kimenekítették saját embereiket, közöttük például Sári Lajost, aki később helyettes államtitkárként tért vissza a minisztériumba, majd korrupciógyanús ügyek kipattanása után kénytelen volt lemondani posztjáról.
A szervezés meglehetős titoktartás mellett zajlik, hiszen még a koalíciós partner oktatáspolitikusai is vajmi keveset tudnak az ügyletről. Itt az ideje, hogy ők is megismerjék az Oktatási Minisztérium privatizálásának következő fejezeteit, különös tekintettel arra, hogy a kht. szervezésével kapcsolatosan az Állami Számvevőszék is határozott kritikát fogalmazott meg.
Tisztelt Államtitkár Úr! Megfelel-e a valóságnak az a lapértesülés, hogy a tárca új közhasznú társaság létrehozását tervezi, mely jövőre 3-5 milliárd forinttal gazdálkodhat majd? Megfelel-e a valóságnak az a lapértesülés, hogy a kht. vezető pozícióiba a szabad demokrata holdudvar tagjait tervezik kinevezi? Megfelel-e a valóságnak, hogy az új kht. létszáma megközelíti a 250 főt? Nem gondolja-e, hogy komolyan kellene venni az Állami Számvevőszék kritikáját? Tisztában van-e azzal, hogy az átszervezéssel egy alternatív közoktatási minisztérium jön létre, amely jelentősen korlátozza majd a mindenkori miniszter szakmai irányítási feladatainak ellátását? Mi az önök valódi célja?
Várom államtitkár úr válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)
(14.40)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť