KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy mi is ennek a jelentésnek a célja, mert önnel ellentétben én úgy tudom - és ebben egészen bizonyos vagyok -, ezt az országjelentést nem azért adták ki, hogy utolsó figyelmeztetésben részesítsék a Medgyessy-kormányt, hanem azért adták ki, hogy hat hónappal a csatlakozási dátum előtt minden csatlakozó országról adjanak egy képet; nem teljes képet, de hívják föl a figyelmet azokra a területekre, ahol még van tennivaló. Ugyanezt csinálták volna akkor is, ha önök kormányoznak, és ugyanezt csinálták minden csatlakozó ország esetében. Nem okozott meglepetést számunkra a jelentés tartalma, mert pontosan ismertük a magyar gazdaság állapotát, a felkészülés helyzetét - ahogy önök is ismerték -, tudtuk azt is, hogy vettük át a gazdaságot, a mezőgazdaságot, az intézményrendszert vagy annak csíráit. Tehát nem lepődtünk meg, és reálisnak tartjuk az értékelést, pozitívumaival és negatívumaival együtt.
Ön kifogásolja, hogy én azt mondtam, a jelentés összességében kedvező. Ha ön nemcsak azokat a bekezdéseket olvasta volna el, amelyek jogos kritikákat fogalmaznak meg, hanem megnézte volna például azt is - és most azt mutogatná nekem -, hogy mit mondott korábban az Európai Unió az előző négy évi értékeléseiben a bíróságok túlterheltségéről, a korrupcióról, a közbeszerzés nélküli autópálya-építésről és így tovább, és összevetette volna azokkal a megállapításokkal, amelyek most vannak benne - javaslom, hogy az ülés után nyugodtan, szépen üljön le egy csendes sarokba, és a mostanit vesse össze az előző országértékelésekkel -, akkor látta volna, hogy tizedannyi problémát sorol fel a mostani jelentés, holott ennek az a dolga, hogy felhívja a figyelmet a még hátralévő feladatokra. (Dr. Áder János: A gazdaság helyzetéről kellene néhány mondatot mondani!)
Ami a gazdaság helyzetét illeti, egy külön napirend előtti vitát érdemelne, hogy ki milyen felelősséget visel például az árfolyam-politika kérdésében, hogy mi a Nemzeti Bank elnökének felelőssége és a mi a kormány felelőssége. Érdemes lenne erről is külön vitát folytatni, csak erre nem elég öt perc. Nézzük azt a négy kritikát, amiket önök most teljesen érthető módon a véleményük középpontjába állítanak!
Négy területről van szó, és valóban mind a négy az agráriumhoz kapcsolódik. Az agrártámogatások kifizetéséhez szükséges intézményrendszer - nevezzük ügynökségeknek - nem teljes körű felállítását teszi szóvá. De megint csak nézzük meg, hogy mi volt a kiindulópont. Az integrált ellenőrzési rendszer kiépítésének hiányosságait teszi szóvá. Nem tudom, hogy frakcióvezető úr rendelkezésére áll-e, ha nem, szívesen rendelkezésére bocsátjuk a 2002 nyarán tartott európai uniós szakértői átvilágítás megfogalmazását, amely úgy szól, hogy Magyarország a tagjelöltek között az utolsó - még egyszer mondom: az utolsó - helyen áll, és aligha van esély arra, hogy ezt behozza, de meg kell próbálni. Ezt vettük át.
Tudja, az egész dolog, az önök érvelése engem arra emlékeztet, hogy van egy négyszer négyszáz méteres váltófutás, és a váltó harmadik embere ötven méter hátránnyal adja át a botot, majd bírálja az utolsó, a befutó embert, hogy miért nem hozta be már az első ötven méteren az ötven méter hátrányt. Önök pontosan ezt csinálják. (Taps a kormánypárti oldalon.)
(13.40)
Talán azt sem árt észrevenni, hogy például mit mondtak korábban az élelmiszer-feldolgozó üzemek állapotáról. Vegyék elő a korábbi országjelentéseket, hogy milyen kritikákat fogalmaztak meg, és hogy azóta mit sikerült már ledolgozni ebből a hátrányból.
Végül a vidékfejlesztési program hiánya, a negyedik kritika jogos, szeptember 30-án jogosan kaptunk ebben elmarasztalást. Csakhogy azóta ez a program elkészült, és átadásra került; ahogy a közbeszerzési törvény is elkészült, és a parlament elé benyújtásra fog kerülni.
Ezért mondtam azt, hogy összességében kedvező, mert vannak benne olyan megfogalmazások, amelyek a közösségi jog átvételének magas fokát méltatják, és szeretném hangsúlyozni: a kormány eltökélt, hogy a még meglévő hátrányt, az 50 méterből még megmaradt 10 méter hátrányt ledolgozzuk. S ehhez önöktől nem kárörvendezést, nem pánikkeltést várunk, hanem közreműködést.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť