GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Ház! Mindannyiunk által ismert, hogy a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat az átlagnál jóval nagyobb mértékben veszélyezteti a szegénység és a szociális kirekesztődés, gyakran mindkét szülő munkanélküli, lakáskörülményeik rosszak, a megélhetési létminimum szélére kerülnek. Ezen problémáknak igen súlyos következménye, hogy egészségi állapotuk lényegesen rosszabb, önszerveződésük és társadalmi érdekérvényesítő képességük jóval alacsonyabb szintű, mint a köztársaság többi polgáráé. A hátrányos helyzetű családok gyermekei igen nehezen tudnak kitörni, hiszen hátterük miatt főként az iskolai előmenetelnél elmaradnak társaiktól. Problémáikat mélyíti a velük szemben megjelenő előítéletek sokasága.
Meggyőződésünk szerint a lesújtó állapotok megváltoztatásában a kormánynak vezető szerepet kell vállalnia. Az állami, az önkormányzati és a magán-intézményhálózat összefogására van szükség. Ám a probléma pusztán intézményi szintű kezelése nem orvosolja teljes egészében a kialakult helyzetet. Kézzelfogható eredmények a közvélemény megszólításával, tudatformálással érhetők el. A liberális párt által elérni kívánt célok megvalósításához szükséges programokat oly módon kell összehangolni, dinamizmussal megtölteni, hogy azok kellően hatékonyak és rugalmasak, az adott egyéni élethelyzetre alkalmazhatók legyenek. Ennek érdekében igényfelmérő, majd koordináló munkát kell végezni, mely lehetővé teszi a problémák egyéni szinten való megoldását.
2003. október 16-án Debrecenben felavatták az Esély Háza Humán Szolgáltató Központot. Ez egy olyan típusú kezdeményezés a különböző szervezetek, intézmények közös cél érdekében történő összefogására, működési hatékonyságuk erősítésére, mely meglátásunk szerint mindenképpen folytatásra érdemes. Ismereteim szerint az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal programjai között szerepel egy országos esélyegyenlőségi hálózat kiépítése.
Ezzel kapcsolatosak a kérdéseim is. Mikor és milyen formában kívánnak a jövőben hasonló központokat létrehozni? Milyen szerepet tölt be az intézmény az esélyegyenlőség megvalósulása terén? S még egy pillanat türelmet kérek, elnök úr; harmadszorra, de nem utolsósorban, ami talán a legfontosabb: milyen problémákkal kereshetik fel az állampolgárok az esélyházakat, milyen konkrét segítségre számíthatnak?
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť