GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Ház! A Népszabadságnak adott nyilatkozatával először lépett a napokban a nyilvánosság elé az a Weisz József, aki öt évvel ezelőtt a nagy visszhangot kiváltott Kaya Ibrahim-történet egyik főszereplője volt. Ő most azt mondja, amit sok újság már korábban megírt, s amelyet sokan tudtunk, maga is elmondja, hogy ő továbbította faxon Kaya Ibrahim útlevélmásolatát annak a Tasnádi Zsolt vállalkozónak, aki állítólag vevőket keresett magyarországi cégek eladásához. Arra is emlékszünk, hogy ezek milyen közeli cégek voltak.
Tavaly május 30-án a Fővárosi Főügyészség bűncselekmény hiányában megtagadta a nyomozást Magyar Bálintnak a Schlecht-üggyel összefüggésben tett feljelentése kapcsán. Ismeretes, hogy ez a feljelentés az után született, hogy a Heti Világgazdaság egy újságírója ebben az ügyben új információként először írt erről a bizonyos Weisz nevű úriemberről.
(15.40)
A nyomozást elutasító határozat indoklása szerint, az ügyészségi határozat szerint a rendelkezésre álló adatokból nem következik, hogy Weisz József más cégek megvásárlásához útleveleket vagy útlevelek adatait közvetítette volna bárkinek.
Ezután én 2002 nyarán interpelláltam a legfőbb ügyész úrhoz „Üldözi-e a bűnt a legfőbb ügyész?” címmel, amikor feltettem neki a kérdést, hogyan lehetséges az, hogy egy hetilap tehetséges riportere néhány hét alatt a maga újságírói eszközeivel közelebb jutott egy, az akcióban szerepet játszott személy és a valódi események felderítéséhez, mint a rendőrség és az ügyészség a teljes apparátusával négy év alatt. A legfőbb ügyész úr akkor erre azt válaszolta, hogy ez idő szerint - a HVG cikke után vagyunk már - a nyomozás folytatásának elrendelését megalapozó körülmények nem merültek fel, az adott ügyekre vonatkozó új ténymegállapítások kellő alappal nem tehetők.
Tisztelettel szeretném megkérdezni belügyminiszter asszonyt, hogy az ön megítélése szerint, illetve a rendőrség megítélése szerint ez a helyzet most fennáll-e, vagy adott esetben beszélhetünk olyan új körülményekről, amelyek indokolják a poros akták leporolását.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť