DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon sajnálom, hogy a képviselő úr az elmúlt öt évben nem találkozott a HACCP-minőségbiztosítási rendszerrel, ezt mutatják egyébként azok a felkészülési lépések, amelyeket önök tettek az élelmiszeripar és a bolti kiskereskedelem tekintetében. (Taps az MSZP soraiban.)
Önök, képviselő úr, egyik percben számon kérik a mostani kormányon, hogy miért nem tartja be az Európai Bizottság előírásait, a másik percben pedig azért kárhoztatnak bennünket, ha ezt betartjuk. Jelen esetben ugyanis nincs másról szó, mint egy EU-bizottsági irányelv egy az egyben történő átvételéről, tehát nyilván az osztrák miniszterkollégám is kikérné magának az ön megjegyzését.
Az élelmiszerek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeiről megjelent 17/1999. számú FVM-egészségügyi minisztériumi együttes rendelet módosítására több szempont miatt is szükség volt, melyekre az Európai Bizottság ellenőrei is felhívták a figyelmünket. A rendelet módosítása már a 2003. év elején elkezdődött, az összes szakmai érdekképviseleti szervvel egyeztettünk - egyébként, ha a képviselő úr kíváncsi rá, a listát elhoztam, szívesen átadom önnek -, így született meg a 90/2003. számú FVM-ESZCSM-rendelet, a kihirdetését követő 15. napon lépett hatályba, és legkésőbb 2003. október 31-éig kellett a hiányosságokat megszüntetni. A módosítások elsősorban az élelmiszer-előállító létesítményekre vonatkozó előírásokat érintették, az élelmiszereket forgalmazó helyekre vonatkozó részletes előírások nem változtak 1999 óta, de az élelmiszerlánc teljes folyamatában lehet csak élelmiszer-biztonságról beszélni.
A forgalmazók tekintetében tényleges új előírás, hogy minden forgalmazó egységnek HACCP-rendszert kell bevezetni, azonban ennek a rendszernek az egyszerűsített változatát kell működtetniük, és ezt is csak a csatlakozás napjától, a kisboltoknak, ami nem jelent megoldhatatlan feladatot. De úgy gondolom, rendkívül fontos hangsúlyozni, hogy ezek az intézkedések a fogyasztók érdekeit és egészségük védelmét szolgálják, hiszen a káros anyagok 70 százaléka az élelmiszerrel kerül a szervezetünkbe. Az érvényben lévő előírások módosítására, hatályon kívül helyezésére ezért nincs módunk.
Az általános követelmények, mint a megfelelő falak, padozat, nyílászárók, munkaeszközök tisztítása, erre alkalmas helyiség biztosítása, úgy gondolom, a fogyasztók szempontjából is elengedhetetlen körülmény, a részletes előírások pedig már, mint említettem, a 17/1999. számú rendeletben is változatlan formában szerepeltek. A megnövekedett adminisztráció valójában egy önellenőrzési rendszert takar, amely már számos kereskedelmi egységben önkéntesen bevezetésre került az elmúlt esztendőben azért, hogy minél jobban biztosítsák az általuk forgalmazott élelmiszerek és ezen keresztül a fogyasztók biztonságát.
Képviselő úr, ha nem lépnénk az Európai Unióba, akkor is a magyar fogyasztók érdeke is megkövetelné, hogy az alapvető higiéniai előírásokat a kereskedők is tartsák be.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť