DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a kérdését, képviselő úr. Tisztelt Ház! Az érvényes jogszabályok nemcsak az FM-hivatalvezetőt, hanem a minisztert is kötelezik, így ha csak jóindulatról lenne szó, akkor könnyű helyzetben lennék a kérés teljesítését illetően. A tyukodi szövetkezet ugyanis a ’92. évi II. törvényt, azaz a szövetkezetek átalakulásáról szóló törvényt nem hajtotta végre. Így a Fidesz-kisgazda-kormány az üzletrész-felvásárlással kapcsolatos piaci intézkedései során hozott egy olyan rendelkezést, hogy az üzletrész-felvásárlás csak azokra a szövetkezetekre terjed ki, amelyek az 1967. évi III. törvény hatálya alá tartoztak, és az 1992. évi II. törvény szerint átalakultak. Jelenleg az új kormány még nem hozott az üzletrész-vásárlásra vonatkozó más intézkedést. Tehát nyilvánvaló, az FM-hivatal vezetője nem tud olyan méltányosságot gyakorolni, és az agrárminiszter sem tud olyan méltányosságot gyakorolni, hogy azokra is kiterjessze az üzletrész-vásárlást, akik nem alakultak át az adott jogszabály szerint.
A Medgyessy-kormány egyértelmű állásfoglalást tett közzé a tekintetben, hogy a korábbi társadalmi igazságtalanságokat orvosolni kívánja, tehát minden alanyi jogú üzletrész-tulajdonosnak vételi ajánlatot fog tenni, és a már felszámolt szövetkezeti üzletrész-tulajdonosainak egy méltányos kárpótlást fog nyújtani. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem tudunk visszamenni korábbi időkig, mert akkor elővehetnénk a vagyonjegyeket, elővehetnénk korábbi sérelmeket. Úgy gondolom, hogy ez a ’92-es határidő a későbbiekben is érvényben fog maradni. Az üzletrész ezzel a jogszabállyal jött létre lényegében, és a későbbi vételi ajánlatok is csak üzletrészre fognak vonatkozni.
Kérem a válaszom elfogadását. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť