ELNÖK (dr. Szili Katalin)

Full text search

ELNÖK (dr. Szili Katalin)
ELNÖK (dr. Szili Katalin): Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Hölgyeim és Uraim! A tavalyi év volt az első, amikor hosszú évtizedek után újra május hónapjának utolsó vasárnapján megemlékeztünk hivatalosan is hőseinkről. Ismét az emlékezés ideje jött el. Amikor elődeink első ízben tették jeles nappá ezt az ünnepet, akkor az első világháború hősei előtt kívántak tisztelegni. A nemzetünket sokszor próbára tevő, viharos huszadik század a maga tragikus fordulataival sok alkalmat kínált a megemlékezésre és a tisztelgésre. Büszkeséggel és fájdalommal gondolunk a kötelességüket teljesítő, bátor katonákra, az ellenállás magyar harcosaira s mindazon honfitársainkra, akik a szövetséges hadseregben vagy az új magyar honvédség soraiban küzdöttek a második világháború csatamezőin. Büszkén idézzük fel nemzetünk nagyjainak emlékét, akik államiságunk ezer esztendején át munkájukkal, vérük hullásával szolgálták a magyarság fennmaradását.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelettel gondolunk a múlt század diktatúráival szembeforduló polgártársainkra, akik tettükkel, kiállásukkal gyakran életüket kockáztatták, sőt fel is áldozták eszméikért. A demokráciáért, a szabadságért és a nemzeti függetlenségért folytatott küzdelmek hősei voltak 1956 forradalmának harcosai, a megtorlások mártírjai. Áldozatuk megváltást jelentett a nemzet számára. Tettük nyomán másként tekint a világra a magyarság és a magyarságra a világ.
A mai napon hálával gondolunk azokra a névtelenekre is, akik túlélték századunk vérzivatarait, majd újból és újból nekiláttak, hogy romokból felépítsék az országot, hogy élhetőbb világot hagyhassanak az utódokra, azaz ránk.
A magyar hősök napja szüleink és nagyszüleink küzdelmei, fáradozása előtti tisztelgés, aminek az ad igazán értelmet, ha lesznek - és reményeim szerint bizonyosan lesznek - olyan nemzedékek, amelyek méltó módon fogják békés körülmények között folytatni és beteljesíteni az elődök örökségét.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Rövid megemlékezésem után folytatjuk munkánkat.
Emlékeztetem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy a házbizottság május 16-ai ülésén született megállapodásnak megfelelően az új kormány megalakulásáig napirenden kívüli felszólalásokra, interpellációkra, kérdésekre, azonnali kérdésekre nem kerül sor.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť