DR. TÓTH ISTVÁN

Full text search

DR. TÓTH ISTVÁN
DR. TÓTH ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Alelnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Az ön elődje számtalan alkalommal nyilatkozott arról, hogy a gyógyszer-megállapodás jó a gyógyszergyártóknak, de a jó a lakosságnak is, mert fékezi a gyógyszerárak emelkedésének mértékét. Az elmúlt ciklusban azonban ez nem vált be. A lakossági gyógyszerterhek folyamatosan emelkedtek, '96-ban 37 milliárdot, 2000-ben már 88 milliárdot, 2001-ben már 104 milliárdot költöttek az emberek gyógyszerre. '95-96-ban a gyógyszerek árának 20 százalékát fizették a betegek, ez az arány 2001-ben már 32 százalékra nőtt.
Egyértelmű, hogy a lakosság jelentős részét, különösen az időseket nyugtalanítja annak lehetősége, hogy a következő hónap elejétől jelentősen megnövekednek gyógyszerkiadásaik. Külön is aggodalomra ad okot, hogy a sajtóban megjelenő különböző helyzetelemzések szerint a gyógyszerkassza idő előtt kiürül, az év második felében nem nyújt fedezetet a gyógyszertámogatásokra.
A 2002-es költségvetés 153 milliárd forintot irányzott elő erre a célra, ugyanakkor tudjuk, hogy az előző kormány hónapról hónapra hozott döntést az előirányzat időarányos túllépésére. Egyes szakértők szerint a gyógyszerkassza teljes évi hiánya meghaladhatja a 60 milliárd forintot is.
Megtörtént a kormányváltás, és önnek bizonnyal már volt alkalma áttekinteni a gyógyszerárakkal és a gyógyszerkasszával kapcsolatban kialakult helyzetet. Az ön számára már minden bizonnyal látható, hogy mi fog történni július 1-je után.
Mindezekre tekintettel kérdezem a miniszter asszonyt: ténylegesen hogyan állnak a gyógyszerártárgyalások, van-e lehetőség a lakossági terhek növekedésének a megakadályozására, és ön szerint milyen mértékű pótlólagos forrásokra lesz szükség a gyógyszerkassza egyensúlyának a megőrzéséhez?
Tisztelettel várom válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť