KORÓZS LAJOS

Full text search

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS, a szociális és családügyi bizottság előadója: Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. Tisztelettel jelentem én is, hogy bizottságunk múlt heti ülésén megtárgyalta a határozattervezetet. Engedelmükkel én néhány keresetlen mondatot azért a bizottsági ülésen elhangzottakról szeretnék elmondani.
Először is az előterjesztők hangsúlyozták, hogy a rendszerváltás óta, ahogy államtitkár úr is mondta, többször volt törekvése a különböző kormányoknak és a parlamentnek, hogy a versenyképességünket korlátozó rossz egészségügyi állapotunkon valamilyen módon segíteni tudjanak. Felhívták a figyelmet az előterjesztők arra, hogy a szándékok minden esetben nemesek és megvalósíthatóak lettek volna, ha van közös akarat, ugyanakkor nem teszik állandóan politikai viták tárgyává az ütemezést és a finanszírozást.
Kérték az előterjesztők, hogy most legyen másként, öntsük ezt a programot összparlamenti döntés formájába. A határozat az Országgyűlés parancsa lehet a kormány számára értékkijelölésre, feladatmegjelölésre, amelyet a kormánynak kell majd visszahozni a parlament elé, és majd a parlamentnek kell mérlegelnie, hogy a nemzeti program, amelyet ez az előterjesztés előír, az itt elfogadottnak megfelelően született-e.
Felvetődött, hogy mennyi köze lehet ehhez a programhoz a szociális bizottságnak. Megfogalmazódott, hogy nagyon is sok. Ugyanis Magyarországon létrejött egy szörnyű helyzet, amely szerint a szegénység és az egészségügyi állapot között létezik ez a korreláció. Ugyanakkor létrejött egy olyan determináltság, amely szoros összefüggést mutat az egészségi állapot, a lakóhely - a lakóhely alatt természetesen a földrajzi lakóhelyet értem -, a munkaerőpiacon elfoglalt helyzet és a társadalmi munkamegosztásban betöltött szerep, esetlegesen a munkahely hiánya között.
Az előterjesztők hangsúlyozták, hogy az egészség évtizedének nemzeti programja kiemelt figyelmet fordít az egészséges ifjúság érdekében kifejtett és előmozdított megelőző programokra, az idősek egészségi állapotát javító és szolgáló intézkedésekre, a szív- és érrendszeri megbetegedések és halálozások visszaszorítására, a daganatos megbetegedések megelőzésének és szűrésének megszervezésére, a lelki egészségvédelemre és a környezet-egészségügyre, ahogy Vojnik képviselőtársam már említette.
Ezen célkitűzések mindannyiunk közös akaratát igénylik, hangsúlyozzák az előterjesztők. Hangsúlyozták továbbá, hogy hasonlóságot mutat az elgondolás a Mikola István miniszter úr nevével fémjelzett "Egészséges nemzetért" programmal. Az előterjesztők hangsúlyozták, hogy az egy vállalható program, csupán a prioritások számában és hangsúlyokban tér el. Az előterjesztők szerint, amint a tárca képviseletében jelen lévő Kökény Mihály államtitkár úr is megerősítette, nem lehet egyszerre 17 prioritást megfogalmazni, illetve egyforma súllyal és intenzitással véghezvinni.
A kormány képviselője hangsúlyozta továbbá, az országgyűlési határozatnak az a célja, hogy az előző kormány által elkezdett és az új kormány programjában megfogalmazott népegészségügyi program parlamenti legitimációját megteremtse; tudniillik, ahogy említette államtitkár úr, az előző 15 évben is több ilyen program készült.
Kökény államtitkár úr felhívta a figyelmünket - és most én is a tisztelt Házét -, hogy jövőre hatályba fog lépni a brüsszeli Bizottság és az Európai Parlament által már elfogadott egységes európai népegészségügyi program. Ha a magyar parlament hoz egy ilyen döntést, amely most előttünk van, az még az európai csatlakozásunkat is megkönnyítheti.
Az ellenzéki képviselők megfogalmazták, hogy 2001-ben született egy kormányhatározat, amely az "Egészséges nemzetért" program végrehajtását volt hivatott figyelemmel kísérni. A képviselők hangsúlyozták, hogy az akkori program szűkítését vélik felfedezni ebben az előterjesztésben. Felhívta a figyelmet dr. Mátrai Márta képviselő asszony, hogy már elindultak különböző megelőző programok, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos megbetegedések, valamint a lelki egészség területén is.
Tisztelt Ház! Bizottságunk a napirendretűzést egyhangúlag támogatta.
Köszönöm szépen, elnök úr, a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť