DR. VOJNIK MÁRIA

Full text search

DR. VOJNIK MÁRIA
DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Szocialista Párt parlamenti képviselőinek egy csoportja országgyűlési határozattervezetet nyújtott be a Ház elé a hazai népegészségügyi helyzettel összefüggő egyes hosszú távú feladatokról. A képviselők indítványa a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében arra kéri fel a kormányt, hogy egy több cikluson átívelő nemzeti programot terjesszen az Országgyűlés elé.
Tisztelt Képviselőtársaim! A rendszerváltás óta valamennyi kormány deklarálta az egészség, az egészségügy, az egészségügyi ellátás fontosságát. A kedvezőtlen helyzet azonban az elmúlt tizenkét évben mit sem változott, és a számtalan ígéret gyakorlatilag megvalósulatlan vagy alig megvalósult maradt. Az egészségügyi ellátásokon belüli jelentős hiányok és ennek nyomán a feszültségek, a lakossági elégedetlenség növekedett. Ennek nyomán még nagyobb lett a politikai hangsúly, és a kritikus döntések jelentős része nélkülözte a politikai egyetértést, az együttmunkálkodást, és úgy tűnik, hogy bár nagyon sokan beszélünk az egészségről és az egészségügyről, mind a mai napig nem tudtunk érdemben közös megegyezésre és közös döntésekre jutni. Márpedig ha létezik fontos nemzeti érdek, az az, hogy mindenki számára elérhető legyen az egészség, és az ehhez vezető útról, az ehhez szükséges forrásokról közmegegyezés szülessen.
(Az elnöki széket dr. Szájer József, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Az országgyűlési határozattervezet, amelyet benyújtottunk, az egészség évtizede nemzeti programjának kidolgozására kéri a kormányt, és azt várjuk ettől a nemzeti programtól, hogy eredményeképpen a születéskor várható élethossz közelítsen az Európai Unió országainak átlagához, hogy az így nyert életévekre megfelelő életminőséget biztosítson, hogy a változás javítsa a meglehetősen rossz népességpolitikai helyzetet, mert nemcsak a korai halálozás visszaszorítását várjuk ettől, hanem a gyermekvállalási kedv növekedését is annak tudatosításával, hogy a születendő új nemzedékre a jelenleginél egészségesebb élet vár.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az egészség évtizedének nemzeti programja kiemelt figyelmet kell hogy fordítson az egészséges ifjúság érdekében indított megelőzési programokra, az egészségérettségi szűrővizsgálati rendszer kialakítására, a gyermek- és ifjúságvédelem kiterjesztésére, illetve megerősítésére. Ki kell hogy terjedjen az idősek egészségi állapotának javítását szolgáló intézkedésekre, a szív- és érrendszeri megbetegedések, halálozások visszaszorítására, a daganatos megbetegedések megelőzésének és szűrésének megszervezésére, a lelki egészségvédelemre és a környezet-egészségügyre.
A program és az országgyűlési határozati javaslatot benyújtó képviselők is azzal az igénnyel lépnek fel a nemzeti program megvalósítása érdekében, hogy az foglalja magába az előző kormányok által kidolgozott és megkezdett népegészségügyi program alapvető értékeit, és javasolja ezeket megtartani a nemzeti programban.
Tisztelt Képviselőtársaim! A felelősségünk közös, az elérhető eredményeink is közösek lesznek. Arra kérem a tisztelt Országgyűlésben ülő valamennyi képviselőtársamat, párthovatartozásától függetlenül, hogy ezt a közös nemzeti célt szolgáló és az ezt megelőlegező országgyűlési határozattervezetet támogatni szíveskedjen.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť